Софийска градска прокуратура обвини и задържа полицейски служител с подкуп

...
Софийска градска прокуратура обвини и задържа полицейски служител с подкуп
Коментари Харесай

Обвиниха полицая, поискал 5000 лева от бизнесмен да не докладва преписка

Софийска градска прокуратура упрекна и задържа полицейски чиновник с рушвет при взаимна интервенция с Дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи. С разпореждане на наблюдаващия прокурор в Софийска градска прокуратура В. Т. -  чиновник на столичното 09 РУ-СДВР е бил притеглен към наказателна отговорност за рушвет, оповестиха от СГП.

Обвинението е по член 302, т. 1, б. „ а “ във вр. с член 301, алинея 1 от Наказателен кодекс, за което се планува наказване отнемане от независимост от 3 до 10 години, санкция до 20 хиляди лв. и отнемане от права по член 37, алинея 1, т. 6 и 7 – отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба и отнемане от право да се упражнява избрана специалност или активност.

Разследването се организира от следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СО-СГП) под управлението и надзора на прокурор в СГП.

Образувано е с разпореждане на прокурор в СГП по данни, постъпили от Дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи, съдържащи сигнал от притежател на комерсиално сдружение. Според информацията на 13.02.2023 година полицейският чиновник е изискал от притежателя на сдружението сумата от 5000 лева, с цел да не рапортува с мнение за формиране кореспонденция, по която в 09 РУ-СДВР се е правила инспекция.

След взаимна интервенция на Дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи и СГП, на 22.02.2023 година полицейският чиновник беше арестуван директно след приемане на част от сумата, която се твърди, че е желал като рушвет, а точно след приемане на 2000 лева.  

На съображение член 64, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс обвиненият е арестуван с разпореждане на прокурора за период до 72 часа. Предстои СГП да внесе в Софийски градски съд искане за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на обвинения. Разследването по делото продължава за определяне на всички условия по планувания в закона ред.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР