Софиянците, които искат да участват в управлението на София са

...
Софиянците, които искат да участват в управлението на София са
Коментари Харесай

Близо 90% от столичаните искат да участват в управлението на София

Софиянците, които желаят да вземат участие в ръководството на София са 88%, а в това време 84% считат, че като жители нямат въздействие върху вземането на решения за града, както и че общината не поставя старания да ги включи.

Това са част от резултатите на социологическото изследване, с което започва през днешния ден акцията “Граждански бюджет за София”. Тя цели въвеждането на напълно нов метод за демократично ръководство на столицата и бистрота в харченето на обществени средства.

Какво е "граждански бюджет "?

“Граждански бюджет” или “бюджет с присъединяване на гражданите” e либерален механизъм, посредством който част от бюджета на града се изразходва напълно по решение на жителите. Предлагат се и се гласоподават хрумвания и планове, а общината ги осъществя. Гражданските бюджети имат 30-годишна история по света и се ползват в над 6 000 града и голям брой по-малки общини.

Според представителното изследване, 92% от софиянци утвърждават въвеждането им.

Днес на празника на София, започва уеб сайтът на плана, където жителите ще могат да се осведомят за метода на деяние и изгодите от цивилен бюджет, като част от информационно-образователната акция, и да се записват за "Големия онлайн диалог ", който ще се реализира през октомври в партньорство с британската компания Clever Together.

Такава всеобща онлайн полемика за взаимно основаване на политики с жителите се случва за пръв път в България. Паралелно, основателите ще търсят поддръжка измежду общинските съветници и кмета на София за сформирането на работна група, която да сътвори формалната рамка на механизма, която да бъде гласувана в Столичния общински съвет.

Досега от "Граждански бюджет за София " са провели срещи с фокус групи от жители, представители на администрацията и НПО-та.

“Бюджетът на града обобщава цялата политика на общината. Той е пряк израз на визията, тактиката и целите ѝ – на решенията, които е взела за нашия град. Гражданите имат право да вземат участие по-активно в тези решения”, споделя ръководителят на плана Теодора Зарева.

“Бюджетът се осъществя с нашите пари на данъкоплатци и като такива, имаме право на повече глас за това по какъв начин се харчат те. Събитията от последните години дават ясна поръчка за все по-голямата подготвеност на жителите да са действителен фактор при вземането на решения по публичните политики. Освен това, гражданският бюджет към този момент е заложен в дълготрайния проект за развиване на столицата признат от СОС - Визия за София.”
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР