Софиянци масово купуват кокошки-носачки за яйца, предаде репортер на БГНЕС.

...
Софиянци масово купуват кокошки-носачки за яйца, предаде репортер на БГНЕС.
Коментари Харесай

Софиянци масово купуват кокошки-носачки за яйца преди Великден

Софиянци всеобщо купуват кокошки-носачки за яйца, съобщи кореспондент на БГНЕС. Целта на търсенето на птиците е да се премине към лично произвеждане на яйца. Преди Великден се чака ново повишаване на яйцата, а при личното произвеждане - според от фуражите и спомагателните храни, себестойността на едно яйце идва даже под 0.10 лева, споделят специалисти.

Качеството на домашната продукция, обаче, няма и нотка на съпоставяне с това в магазина, споделя пред БГНЕС Биляна Иванова - притежател на дребен курник с 10 кокошки-носачки в столично село.

„ Купих кокошките още като ярки, през ноември предходната година. Живеят в особено построен за задачата курник. Със брачна половинка ми преценихме, че двете ни деца - на 2 година и на 5 година, заслужават да отраснат с качествена храна “, споделя дамата. Четири месеца по-късно кокошките проносили, като приблизително една кокошка снася по едно яйце на два дни, а от време на време - според от породата, и по-често.

В столицата понижават пазарите за животни - имаше подобен на Подуяне, само че в този момент остана единствено този в Горна Малина - моите животни са оттова, споделя Иванова. „ В момента цената на ярка /млада женска кокошка, която към момента не е проносила/, върви сред 16 и 25 лева според от породата. Най-предпочитани са „ Ломан Браун “ поради голямата носливост “, добавя Иванова. Тя отглежда и птици от Костинброд, - особено селектирана порода, която се разграничава с огромните си размери на животните и яйцата.

„ Храня кокошките с най-обикновена смеска от жито, царевица и слънчоглед. През зимата им купуваме и режем марули, зелето също е доста потребно за тях. Чувал от 10 кг. смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, коства 10 лева Допълнително храним птиците със специфични витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена квас, и други. Отделно, през ден-два ги пускаме да пасат по двора, в който също отглеждаме чиста продукция, и не пръскаме с никакви препарати. Вярвам, че здравото животно основава потребни артикули за нашето здраве “, добавя Иванова.

Тъй като фамилията ѝ живее и работи в столицата, кокошките са снабдени със специфични автоматизирани хранилки, поилки и полози за снасяне. „ На процедура вървим един път на 2-3 дни, единствено с цел да съберем яйцата, и да им презаредим храна и вода. А децата към този момент са привикнали да ги галят и гушкат “, споделя стопанката. Често и кокошките са първи другари в игрите на двете й деца. " Знам за другари, които отглеждат кокошки на тераса на последния етаж на блок в нова кооперация в един от елитните столични квартали ", споделя Иванова.

На въпрос не се ли опасява от птичия грип, чиито случаи към този момент са регистрирани на територията на страната, Иванова разяснява, че кокошките ѝ живеят в особено издигната къща, не нощуват в никакъв случай на открито, и нямат никакъв допир с непознати птици или животни.

На ден една кокошка употребява по към 100-120 грама храна, което значи, че дневно 10-те кокошки изяждат по към кг храна, на стойност към 1 лев. Дори и след калкулиране на скъпите витамини за птиците, при цялостно пронасяне на всички животни се чака сегашната численост от 5 яйца дневно да доближи най-малко 9. Така инвестицията и в кокошките, и в кокошарника им, изцяло се изплаща.

„ Въпросът тук не е за пари. А за това, че яйцата постоянно са били супер храна. От години у нас в магазинната мрежа се оферират яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3. Въпреки че доста българи са наясно, че цифрата 3 посочва яйца от ферми с кафези, а тези маркирани с 0 идват от кокошки, отглеждани свободно, малко на брой са наясно с действителната разлика сред обособените способи на развъждане. Става въпрос за това, че тези с маркировка „ 3 “ се отглеждат в тесни кафези във ферми, където не могат даже да се завъртят, чупят си крилата и краката от теснотията, постоянно са канибали, претърпяват голям стрес по време на развъждането си, кълват се една друга до гибел, и всичко това отива в яйцата им. Маркираните с „ 2 “ са отглеждани върху скаров под - постоянно по птицефермите, само че те в никакъв случай в живота си не виждат слънчева светлина, нито пък в миналото са стъпвали върху трева. Тези с маркировка с номер 1 се отглеждат навън, а тези с 0 - тъкмо както нашите - на свободна паша, с чиста храна и без медикаменти и антибиотици. За тях Европейски Съюз ясно показва, че кокошки, отглеждани свободно, би трябвало да имат непрекъснат достъп до зелени площи “, споделя стопанката.

Здраво животно няма потребност от антибиотици, безапелационна е Иванова.

Яйцето се познава по жълтъка - в случай че той е жълт, животното е хранено най-вече с царевица. Ако е по-скоро оранжев или светлооранжев, значи птицата е консумирала семена, само че и е била на свободна паша, т.е., намирала си е трева и червейчета, които са извънредно потребни за нея.

Тази година Великден посрещаме с извънредно наши си яйца, усетът, - и най-много качествата им, - нямат нищо общо с тези от магазина, споделя Иванова. Категорична, е, че при първа опция ще разшири стопанството си /държавата разрешава нерегистрирано развъждане на до 50 бр. кокошки-носачки, бел.ред./, и добавя, че в последните години от ден на ден хора се завръщат на село поради опцията сами да отглеждат храната си. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР