София. Явлението пари в плик“ винаги е предизвиквало гняв в

...
София. Явлението пари в плик“ винаги е предизвиквало гняв в
Коментари Харесай

Министър Гълъб Донев: Явлението „пари в плик“ лишава работниците от техните права

София. Явлението „ пари в плик “ постоянно е предизвиквало яд в мен поради високата обществена цена, която плащаме всички, освен ощетеният служащ или чиновник. Защото тази порочна форма на претовареност лишава служащите от техните права, визира продуктивността и качеството на труда, отразява се отрицателно върху бюджета и пенсионната система. Това сподели вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев по време на кръгла маса за показване и разискване на оферти за законодателни промени за ограничение на недекларираната претовареност, проведена от Асоциацията на индустриалния капитал в България, оповестиха от пресцентъра на Министерството .

Той уточни, че данните на композитния показател „ Икономика на ярко “ демонстрират, че за интервал по-малко от 10 години формалната стопанска система в страната е нараснала своя дял от 64 до над 80 %, само че макар позитивната наклонност дейностите против пресичането на недекларираната претовареност би трябвало да продължат.

Министърът на труда акцентира, че в съдействие със обществените сътрудници държавното управление подхваща комплекс от ограничения за изсветляване на стопанската система, чиято цел е от една страна да се защитят трудовите и осигурителните права на работещите, а от друга да се основат условия за лоялна конкуренция сред предприятията.

Гълъб Донев подчертава и върху смисъла на признатите промени в Кодекса на труда за ограничението на недекларирания труд, с които за първи път се регламентира наказването за наново и редовно осъществяване на сходни нарушавания. " Справянето с недекларирания труд е един от главните цели в активността на Инспекцията по труда ", добави той.

Министър Донев обърна внимание, че пандемията и мощната нужда от сигурност и предвидимост са трансформирали отношението на хората към действителното обявление на труда и приходите. " Безспорно, най-категоричната и най-ефективна мярка за справяне с недекларираната претовареност са качествените работни места ", добави той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР