София. Вярвам, че заедно с нашите приятели от Република Северна

...
София. Вярвам, че заедно с нашите приятели от Република Северна
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Общата ни история и култура задължават България и Република Северна Македония да вървят заедно и да намират решение и на най-сложните проблеми

София. Вярвам, че дружно с нашите другари от Република Северна Македония, с които споделяме общо духовно пространство през вековете, имаме увереност дружно да споделяме и общо бъдеще в обединена Европа. Нашата обща книжовност и хилядолетна история и просвета освен ни улеснява, само че и ни задължава дружно да търсим всевъзможни благоприятни условия и пътища за съдействие и да намираме решение и на най-сложните проблеми. Това съобщи президентът Румен Радев откакто с сътрудника си от Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски посетиха дружно със съпругите си базиликата „ Санта Мария Маджоре “ в Рим. В този исторически храм папа Адриан II благославя славянската книжовност и книги и делото на светите братя Кирил и Методий през IX век. Това оповестиха от прессекретариата на дръжавния глава .

„ Изключително мощен знак е, че навръх това свято място президентите на България и на Република Северна Македония насочваме ясно обръщение към нашите жители за съдействие, доверие и другарство “, означи Румен Радев. По думите на президента делото на Кирил и Методий е образец по какъв начин една решителна крачка към обучение и култура се трансформира в най-светлото нещо, което продължава да ни свързва от епохи. " Чрез писмеността славянските апостоли основават нов модел на духовно и културно развиване, отворил цивилизационна вероятност на славянските национални още през IX век ", уточни президентът.

Държавният глава акцентира също по този начин, че България е подготвена да работи поредно за създаване на мостове със Република Северна Македония и за развиването на стопански, търговски, просветителни и културни връзки и за доближаване на хората от двете страни на границата. България и Република Северна Македония би трябвало да работят с още по-голямо доверие и още по-интензивен разговор, с цел да решим дружно между тях проблемите, съобщи българският президент. „ Не в Брюксел, Берлин или Париж, там най-после ще документираме, само че ние би трябвало дружно да ги решим “, добави Румен Радев.

Президентът акцентира, че с президента Пендаровски в границите на визитата си работят и по на практика въпроси: „ Скоро ще имаме доста по-добро взаимоотношение по пандемията Коронавирус – 19, ще има и още по-голяма помощ от България. “

„ С сътрудника Радев през тези два дни разбрахме, че можем да беседваме на един език, не приказвам за македонския и българския език. Говоря за европейския език, който единствен може да донесе по-добро бъдеще за нашите две страни и за нашите два народа “, съобщи президентът Стево Пендаровски. Той уточни, че общото им посещаване е доказателство за една нова динамичност в двустранните връзки и изрази вяра традицията да се празнува на най-високо равнище делото на Св. Св. Кирил и Методий да продължи.

„ Ако търсите от мен едно обръщение, по отношение на това, което се случваше през последните два дни, което е същността на това, което вършим, с изключение на честването на Светите братя Кирил и Методий, то е да покажем, че напредъкът и напредъкът в развиването на всеки народ и страна е вероятен единствено, в случай че в разговора беседват двама изцяло равни участници. Без подценяване, без надценяване, с почитание към това, което ние сме “, уточни още президентът на Република Северна Македония.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР