София. Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава

...
София. Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава
Коментари Харесай

Вицепремиерът Томислав Дончев: Всички оперативни програми и финансови проекти работят

София. „ Всички оперативни стратегии, всички финансови планове работят, което значи че идващите държавни управления ще имат опцията да влагат над 4,5 милиарда лв. на годишна база единствено в границите на настоящия програмен интервал. Тази година би трябвало да стартира и осъществяването и на идващия програмен интервал. След 3 години взаимна работа с Европейската комисия, всички оперативни стратегии са създадени и изпратени на Комисията “. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев на работно заседание с министър-председателя Бойко Борисов, оповестиха от държавната осведомителна работа .

Дончев съобщи, сега продължава реализацията по осъществяване на Програмния интервал 2014 – 2020 г и разясни, че по правилото „ n+3 “ програмният интервал ще приключи през 2023 година, когато е крайният интервал за заплащане. „ Темповете за договаряне и заплащане са в границите на средноевропейските, контрактувани са близо 89% от цялото финансиране – това 26,7 милиарда лв., в това число и с националното съфинансиране. Разплатени са близо 48% от средствата “, сподели още Дончев.

Той добави, че главен акцент в новия програмен интервал са тематиката за реиндустриализация, нововъведения и цифрово включване, само че е планувано да продължат и обичайните вложения в пътна и железопътна мрежа, ВиК инфраструктура, градска среда, както и ограниченията в поддръжка на общественото включване и на бизнеса. „ Това, че европейското финансиране не е нормална тематика от публичен интерес издава, че нещата са в рамка – няма земетресения, няма проблеми, няма спряно финансиране “, добави още Дончев.

Премиерът Бойко Борисов добави, че еврофондовете в главните стратегии са били спирани по време на ръководството на други държавни управления. „ Ние финишираме с цялостен мандат с работещи всички стратегии. Тогава обяснението беше, че след нас спирали фондовете, тъй като сме работили неприятно. 4 години, цялостен мандат, а всички европейски стратегии работиха “, съобщи министър ръководителят.

Вицепремиерът Дончев даде и информация за напредъка по създаването на Плана за възобновяване и резистентност. „ Той е показан на Европейската комисия още на 20 април. Той не е подаден за публично утвърждение, това може да се случи на база волята на служебното или на последващо държавно управление. Аз толерантно съм оставил, всеки предстоящ екип, в случай че реши и изиска да направи промени в него, да го ревизира тотално или в някои елементи. Този вид е най-хубавият, най-справедливият и най-толерантният от политическа позиция “, означи още Дончев.

Министър-председателят Борисов, разяснява, че Планът за възобновяване и резистентност се употребява единствено като предлог за развиване на предизборна активност в Народното събрание. „ Ние се държим отговорно по тази причина осведомяваме обществото за направеното от нас “, сподели министър председателят.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР