София. Военноапелативна прокуратура ще извърши служебен контрол на постановлението на

...
София. Военноапелативна прокуратура ще извърши служебен контрол на постановлението на
Коментари Харесай

Военноапелативна прокуратура ще извърши служебен контрол на постановлението на ВОП–София за отказ да се образува досъдебно производство по доклад от вътрешен одит на ВМА

София. Военноапелативна прокуратура ще извърши длъжностен надзор на постановлението на ВОП–София за отвод да се образува досъдебно произвеждане по отчет от вътрешен одит на ВМА. Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата .
На 29.03.2017г. във Военно-окръжна прокуратура – София е постъпил одитен отчет за осъществен извънпланов одитен ангажимент за предоставяне на убеденост във ВМА-София по отношение на оценка на законосъобразността и успеваемостта на осъществените действия по ръководство и надзор на бюджетните и други средства за интервала 01.01.2014г. – 31.01.2017г., направен от Дирекция „ Вътрешен одит “ при Министерство на защитата.
В отчета се съдържат констатации както за нарушавания на Закона за публичните поръчки /ЗОП/, по този начин и за осъществяване на обилни икономии през одитирания интервал от страна на управлението на ВМА.
В одитния отчет липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от компании, ръководени от свързани лица.
Чрез програмата за инцидентно систематизиране, за наблюдаващ прокурор е избран майор Адалберт Живков Кръстев – боен прокурор при ВОП-София. Възложена е инспекция, която е осъществена от боен следовател.
Военният следовател е завършил инспекцията с мнение да бъде отказано образуването на досъдебно произвеждане, заради това, че няма данни за сбъднат състав на закононарушение от общ темперамент.
На 07.06.2017г. военният прокурор майор Живков е отказал да образува наказателно произвеждане, заради липса на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.
На 08.06.2017г. постановлението е изпратено на Министъра на защитата и на Началника на ВМА. Постановлението не е обжалвано по съответния ред.
Поради появилите се в медиите мнения по отношение на наличието на одитния отчет, Военно-апелативна прокуратура е изискала преписката за служебна инспекция над законосъобразността на постановения от ВОП - София пъроинстанционен прокурорски акт.
За резултатите от осъществения длъжностен надзор от Военно-апелативна прокуратура, обществеността ще бъде осведомена навреме.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР