София. Валентин Помаков е един от най-дългогодишните служители в БФВолейбол.

...
София. Валентин Помаков е един от най-дългогодишните служители в БФВолейбол.
Коментари Харесай

Валентин Помаков, Директор международна дейност в БФВолейбол: Работим по два плана за ЕвроВолей 2021

София. Валентин Помаков е един от най-дългогодишните чиновници в БФВолейбол. Като шеф на интернационалната активност той директно взе участие в организацията на Европейското състезание по волейбол за дами, на което Пловдив е един от домакините. Помаков даде изявление за формалния уебсайт на БФВолейбол.

- Как върви подготовката за Европейското състезание за дами, господин Помаков?

- Всичко е по проект. Миналото лято се сътвори Организационен комитет, а сега се завърши съставът на Локалния учредителен комитет. Всеки знае своите отговорности. Тази двустепенна конструкция е съобразена с желанието на президента Любо Ганев във всички огромни волейболни центрове да има подготвени хора, които да са способни значително сами да посрещнат всяка организация. В извънредно добър контакт сме с сътрудниците от ВК " Марица ". Те ще вземат участие доста ефективно в организацията. Паралелно сме във всекидневна връзка с Европейската конфедерация. Работата е доста, само че, както постоянно, ще я свършим качествено и в точния момент.

- В кое са най-големите компликации?

- Разбира се, в пандемията. Тя не ни разрешава да планираме всичко. Например към днешна дата никой не може да каже дали ще е позволено да има аудитория и в случай че да - какъв брой. А от това зависи немалка част от организацията като продажба на билети, стюарди, защита и така нататък Затова работим по два проекта - с и без почитатели. Пандемията ни принуди да организираме всички срещи с сътрудниците от Румъния, Хърватия и Сърбия онлайн. До някаква степен това е усложнение. Повтарям обаче, че ще се оправим.

- Как си партнирате с община Пловдив?

- В прелестна връзка сме. Както нормално се надяваме на цялостната им поддръжка. Подобно на федерацията общинската администрация желае да организираме състезание, което да се запомни. Пловдив е най-старият европейски град и имам вяра, че всички посетители на шампионата ще останат впечатлени. Дай Боже, пандемията да завърши и да посрещнем хиляди почитатели.

- Според Европейската конфедерация какви са възможностите в залите да има аудитория?

- Нищо не зависи от CEV и по тази причина хората там също изчакват. Тежката дума имат управляващите във всяка от страните. От тях ще зависи и при какви условия ще става пътуването сред страните. Тестове, ваксини и така нататък Това неизбежно ще сътвори стеснение или неспособност на почитателите от други страни да дойдат в Пловдив. Дано до тогава ситуацията значително да се възстановява.

- На какъв стадий е подготовката на останалите градове Белград, Клуж и Задар?

- Европейската конфедерация сътвори онлайн платформа, посредством която координира всички действия. Все отново това е едно състезание нищо, че се провежда в четири страни и би трябвало всичко да върви редом. Контактуваме непрестанно, само че всеки самичък отговоря за своя град.

- България ще бъде хазаин и на Световното състезание за мъже под 21 години. Започнахте ли организацията за него?

- Да. То ще се организира в новата зала „ Левски София “. Предизвикателството тук е огромно. Причината е, че финалната и съществена фаза по организирането му съответствува с Европейското състезание за дами. То е от средата на август до началото на септември, а Световното стартира две седмици по-късно. Съответно сме основали обособен Организационен комитет в София. В никакъв случай няма да допуснем едното състезание да страда поради другото. Досега не сме организирали шампионати в подобен график. Българската федерация обаче е доста опитна, чиновниците й са всеотдайни в активността си. Ще се оправим!.

- Вие сте от дълги години във федерацията. Какво се промени след избирането на Любо Ганев за президент?

- Вярно е, че натрупах много опит на всички равнища. От 2009 година съм във федерацията. Започнах като тийм управител на женския народен тим, след това бях шеф на националните тимове в дамското направление и редом се занимавах с организацията на всички квалификации, европейски шампионати и така нататък През 2018-а бях учредителен шеф на Световното състезание за мъже и след него напуснах БФВ. Когато Любо Ганев ме предложения, откакто стана президент на 13 март 2020 година, се съгласих да се върна. Сега ми е поверена цялата интернационалната активност. Разликата сред преди и в този момент е голяма. Федерацията се преструктурира по типове активност. Всяка от тях има началник и съответната самостоятелност в работата си. Разбира се - до несъмнено равнище. Не е нужно за всяко нещо Ганев да споделя " да " или " не ". Всичко става доста бързо. Казусите не се бавят, а се вземат решение на момента. Това улеснява доста работата и хората са по-ефективни в активността си.

- Какво би трябвало да се усъвършенства в интернационалната активност на федерацията?

- Аналогично на БФВ в доста от останалите федерации управленията са напълно нови. Правим доста срещи, където може персонално, само че в множеството случаи виртуално. Тепърва би трябвало да се опознаваме. Идеята е към този момент да сме доста по-близко едни до други във всяко отношение. Да си партнираме, да си оказваме помощ, да обменяме хрумвания. Като цяло да бъдем едно доста по-сплотено волейболно семейство.

- Колко мощно е лобито ни в интернационалната федерация FIVB и европейската конфедерация CEV?

- Лоби постоянно сме имали. Сега обаче избирането на Любо Ганев за член на борда на CEV и то с най-вече гласове ни дава още по-сериозна тежест в европейския волейбол. Името и личността му отварят много порти. Аз самият бях определен за член на комисията за Европейските купи към CEV. Контактите ни с интернационалната федерация също са прелестни. Благодарение на тях успяхме да се преборим за семейството на Световното състезание за мъже под 21 години. Казвам преборим, тъй като за него имаше различен претендент и не беше елементарно. Смело мога да кажа, че имаме другарски връзки с президента Ари Граса и изпълнителния шеф Фабио Азаведо. Можем да се гордеем, че БФВсе слави с името си на всички равнища.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР