София. В сряда, 31 минути след полунощ време в епицентъра

...
София. В сряда, 31 минути след полунощ време в епицентъра
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Серия земетресения в граничен район Гърция-Албания

София. В сряда, 31 минути след среднощ време в епицентъра (и в България), земетресение с магнитуд 4.7 беляза начало на нискомагнитудна земетръсна активизация в граничен регион сред Гърция и Албания. Епицентърът е на 20-25 км съвсем западно от Кастория (б. Костур), а дълбочината на източника на 5-10 км в горната част на земната кора. До 18 часá в четвъртък са регистрирани 7 вторични труса, три от които усетени, с магнитуд към 3. Това заяви за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Решенията по отношение на локализацията на сеизмичния източник се показват посредством цифрови шпации, защото се цитират два източника – Евро-Средиземноморският сеизмологичен център и Геодинамичният институт в Атина. Двете решения задават локации, отстоящи на 7-8 км едно от друго. Те, решенията, се основават на 73 и, надлежно, на 95 регистрации. Областите, които се “покриват ” обаче са 302 градуса и 187 градуса. Това събитие принуждава експерта да избра Евро-центъра, заради по-доброто систематизиране на инструменталните регистрации.

Земетресението с магнитуд 4.7 е с епицентрален регион на териториите по едно и също време на Северна Гърция и Южна Албания. В албанската област Корча през 2019 година имаше нараснала сеизмична интензивност. На 1 юни единствено на 7 минути едно от друго там се осъществя двойка трусове с магнитуди 5.0 и 4.9. Град Корча понесе влияние с активност от VII степен, при което пострадаха постройки и хора. През идващите месеци последва обилие от земетресения, не малко от които с магнитуд по-голям от 4; всеки от тях нанасяше материални и/или психически вреди. На 1 ноември 2019 трус с магнитуд покрай 5 още веднъж мощно обезпокои популацията на региона. През месец април 2020 рояк трусове, огромна част от които с магнитуди 3-3.7, още веднъж бяха усетени в Корчанска област. В такива условия към този момент уплашено, популацията на Югоизточна Албания посреща новата серия земетресения.

По гореизложените аргументи информацията, подадена от поданици на Корчанска област, води до преувеличаване на действителната активност на влияние. Така, изрази като “много ужасно ” и “много рисков трус ” (село Пончара, на 15 км източно от град Корча; Билишт – най-югоизточният град на Албания, към 20 км северозападно от епицентъра) водят до разтърсване от VI степен. На същите епицентрални дистанции гръцкото население квалифицира въздействието като “доста мощно ”, което не надвишава активност от V степен (село Месопотамя, 11 км североизточно от епицентъра; село Неа Лефки, 17 км източно; град Аргос Орестико, 18 км източно). От Корча на към 30 км северозападно от епицентъра, звучат изречения като “много мощен ”, “страшно ”, “невъзможно да е единствено 4.7 ”, наред със “силно и дълготрайно трептене ”, “няколко секунди, само че мощно ”, “доста ”, “лошо ” и така нататък Тези сведения свидетелстват за всеобщо чувство и липса на повреди, т.е. за активност от V степен.

Предвид нощния час на земетресението, размерът на региона на чувство е понижен по отношение на действителния – в Гърция сведенията завършват до 210 км в южна посока от епицентъра, в Албания – до Тирана и Дуръс, 140 и 165 км надлежно. В Република Северна Македония разтърсвания са усетени до 200 км от епицентъра – от 64 км в Бистрица, Битолско, до североизточно от Скопие. В Битоля, Ресен, Охрид интензивността е от IV степен,а в Крушево, Прилеп, Кичево, Гевгели, Гостивар, Велес и Скопие – въздействията са по-слаби. Има сведение за чувство и в косовския Призрен на към 200 км от епицентъра.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР