София. В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов на церемония в

...
София. В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов на церемония в
Коментари Харесай

Договорът за добросъседство между България и Македония влезе в сила

София. В наличието на министър-председателя Бойко Борисов на гала в София външните министри на Република България и Република Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров подписаха Протокола за замяна на ратификационните документи, с което влиза в действие Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. Веднага след подписването на документа министър председателят Бойко поздрави българския и македонския парламент за храбростта да създадат нещо положително за двете страни. „ Утре има среща на транспортните ни министри и всяка фаза по главните транспортни коридори – 4, 8 и 10, да ги подготвим и да ги докладваме на 1 март. Поканили сме министър председателите на балканските страни, където минават тези коридори, и на срещата ще срещнем с всичко Европейския съвет. Мисля, че ще убедя всички, тъй като това, което предлагаме, би трябвало да стане. А стане ли – Балканите ще бъдат хубост! А ще стане, тъй като към този момент са на масата “, сподели още министър председателят Борисов. Министър Захариева означи от своя страна, че оттук насетне добросъседските връзки с Македония ще вървят единствено нагоре. По думите й двете страни са посочили, че могат да вземат решение проблемите на Балканите сами. „ Дори преди влизането в действие на този контракт резултатите към този момент са забележими – доста срещи сред министрите, доста подписани съглашения. След подписването на Договора за добросъседство от август до момента има 11% растеж на стокообмена сред двете страни и 10% растеж на туристите. Нямаме право да не оправдаем доверието на жителите “, сподели още външният министър. Македонският й сътрудник министър Никола Димитров съобщи, че през днешния ден историята се е усмихнала на България и Македония. „ Имаме напълно разнообразни връзки, още преди договорът да влезе в действие “, разяснява той. „ Имаме шанс, че се случва тази еволюция на връзките сред двете страни тогава, когато България ръководи Съвета на Европейски Съюз “, уточни македонският външен министър. „ Благодарни сме, че успяхте с водачеството на премиера Бойко Борисов в това да има толкоз огромно внимание на страните членки на Европейски Съюз върху нашия район. Имаме късмет с изправена глава да продължим напред “, съобщи Никола Димитров.
Преди церемонията в София двамата министри организираха двустранна среща в наличието на премиера Борисов, на която разискаха идващите стъпки за използване на контракта, бъдещите взаимни планове и европейската интеграция на Западните Балкани.
Агенция „ Фокус “ напомня: На 15 януари на своята 30-а сесия македонският парламент ратифицира Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония с 61 гласа „ за “ и един „ въздържал се “. Три дни по-късно това направиха и българските депутати. Те одобриха документа единомислещо, със 186 гласа „ за “. Веднага по-късно българският външен министър Екатерина Захариева съобщи, че няма по какъв начин ползите на България да са разнообразни от това да имаме постоянна, демократична и другарска република Македония. Тя акцентира, че осъществяването на контракта с Македония е почнало още преди ратификацията му, с общото честване на персони и даде обещание, че ще осведоми постоянно Народното събрание за осъществяването на този контракт.
Договорът беше подписан в Скопие на 1 август 2017 година от министър-председателите на България и Македония. Двамата министър председатели дефинираха подписването му като историческа стъпка. С него се дефинират съществени правила в двустранните връзки сред България и Македония - почитание, доверие, съгласие, добросъседство, взаимно ценене на ползите и отчитане на обща история, която свързва двете страни.
Предвижда се двете страни да организират срещи сред представителите на органите на държавната власт на разнообразни нива, да си спомагат за поддържане на контакти сред локалните управляващи и жителите. Предвижда се обезпечаване на поддръжка за разширение на туристическия продан и на транспортните връзки. Важен миг в контракта е основаването на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси. Мониторинг на осъществяването на наредбите на контракта ще прави Съвместна междуправителствена комисия. Договорът вкарва и гаранция за невмешателство във вътрешните работи на България и обвързване за предприемане на ограничения за попречване на недобронамерена агитация и ненавист.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР