София. В периода 15 март – 15 април 2021 г.

...
София. В периода 15 март – 15 април 2021 г.
Коментари Харесай

Националният литературен музей и къща музей „Димитър Димов“ организират конкурс за художествена скица

София. В интервала 15 март – 15 април 2021 година Националният книжовен музей и къща музей „ Димитър Димов “ провеждат конкурс за художествена схема на тематика: „ Модата в романите на Димитър Димов “. Това оповестиха от Националния книжовен музей.

В състезанието могат да се включат възпитаници от междинните учебни заведения в България, които се образоват по специалности, свързани с планиране, моделиране и разработване на облекло, както и възпитаници с изявен интерес към литературата, модата и изобразителното изкуство.

В спомените на своите съвременници Димитър Димов е постоянно елегантно облечен. Дори в романите си – „ Поручик Бенц “ (1938), „ Осъдени души “ (1945) и „ Тютюн “ (1951), писателят обръща особено внимание на облеклото на своите литературни герои. Интересува се живо от стилната линия, присъща за времето, за което написа – кройки, цветове, материи, аксесоари. Разказват, че писателят е посещавал постоянно бабата на своя другар от детинство, с цел да преглежда стилните журнали, които тя имала. В романа „ Тютюн “ Димов даже загатва едно от водещите на времето фешън списания – Lady’s Home Journal (САЩ, 1883 – 2016 г). Задълбоченият интерес на писателя към модата е една от аргументите облиците на неговите персонажи да се разкриват толкоз реалистични пред нас, читателите.
Целите на състезанието са да повишим интереса към личността и творчеството на Димитър Димов, чието литературно завещание сме призвани да съхраняваме и популяризираме; да насърчим четенето, да предизвикваме предпочитание за независимо креативно проучване; посредством тази самобитна връзка сред литература и мода да дадем поле за изява на надарените деца на България, да подпомогнем развиването и усъвършенстването на креативния им капацитет и да ги подтикваме към по-нататъшно образование и професионално израстване.
Участниците ще имат за задача да подберат къс фрагмент от определен разказ на Димитър Димов с изложение на облеклото на някой от героите и да основат художествена схема на модел, в фешън линия, съобразена с времето, в което се развива действието в романа. Избраният фрагмент би трябвало да бъде посочен във формуляра за присъединяване в състезанието.

Изисквания към творбите са формат – А3 (297 x 420 mm) или А4 (210 x 297 mm); оптимален брой скици – 3 бр., материали и техника – по желание (с изключение на потреблението на средствата на цифровите технологии).
Художествените скици ще бъдат оценени от жури от представители на Националния книжовен музей и преподаватели и студенти от Департамент „ Дизайн “, компетентност „ Мода “ на Нов български университет.

Критериите за оценка ще бъдат: живописност и артистичност; степен на отразяване на истинския модел, разказан от Димитър Димов; степен на непосредственост с стилните трендове в облеклото от времето, в което се развива действието в определения роман/ откъс; избор на материи, цветове, аксесоари; съществуване на модерни елементи, които не нарушават чувството за винтидж-стила, само че показват персонално отношение и автентичност.

Изложба с най-хубавите скици ще бъде подредена в къща музей „ Димитър Димов “ на 26 април – Световен ден на модата, когато ще бъдат оповестени и спечелилите в състезанието. Ще бъдат присъдени три предметни награди, като всеки от отличените създатели ще получи и опция да осъществя някои от скиците си. Предвижда се, след ушиване на моделите, да бъде проведено особено събитие с фешън дефиле. Получените скици няма да бъдат връщани на създателите и ще бъдат употребявани при други тематични изложения и събития, проведени от къща музей „ Димитър Димов “, Национален книжовен музей.

Организаторите си резервират правото да трансформират плануваните дати и форма на показване на резултатите от състезанието, съобразявайки се с епидемиологичната конюнктура в страната.
Художествените скици, дружно с формуляра за присъединяване в състезанието, ще бъдат одобрявани до 15 април 2021 година на адрес: София, ул. „ Г. С. Раковски “ № 138, ет.2, за къща музей „ Димитър Димов “, Национален книжовен музей.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР