София. В първите дни на Страстната седмица във всички епархии

...
София. В първите дни на Страстната седмица във всички епархии
Коментари Харесай

Започна Страстната седмица

София. В първите дни на Страстната седмица във всички епархии на Българската православна черква вечерта се отслужва Последование на Жениха.

В софийската митрополитска катедрала " Св. вмца Неделя ", от 18.00 часа Последованието на Жениха ще оглави Негово преосвещенство Белоградчишки свещеник Поликарп - викалий на Софийския митрополит.

Страстната седмица е наречена по този метод, защото на славянски думата " пристрастеност " значи страдалчество. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик.

Традиционно Страстната седмица за мнозина християни е мотив да се замислят за своите грехове и за жертвата на Спасителя.

На Велики понеделник Иисус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се навалица. Храмът за молебствия бил трансфорат в пазарище и в гнева си Божият наследник прекатурил масите на търговците.

На Велики вторник Христос прекарал в нравствени упътвания, а съгласно църковния канон денят е предназначен за примирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил измяната на Христос за 30 сребърника.

Велики четвъртък е обвързван с Тайната вечеря, когато е открито тайнственото причестяване. След вечеря Христос взел самун, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и споделил: " Вземете, яжте, това е моето тяло! ". После вдигнал чашата и споделил: " Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете ". След причастието Христос признал пред своите възпитаници, че ще бъде предаден. Вечерта на Велики четвъртък се отслужва последованието на 12-те евангелия.

Велики петък, прочут още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Иисус Христос, и е отдаден на неговите премеждия. Сутринта на Велики петък се отслужват така наречен царски часове, а към 11:30 часа се изнася Светата плащеница. Вечерта на Велики петък при плащеницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Иисус се прави така наречен опело Христово.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - пъкъла. Когато Христос умрял като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в пъкъла, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото още веднъж се обединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Вечерта против неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с " Христос воскресе! ", а отговорът е " Воистину воскресе! " или " Наистина възкръсна! ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР