София. В някои области на страната имаме данни за някои

...
София. В някои области на страната имаме данни за някои
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: В някои области на страната имаме данни за някои мутации на COVID, които в момента проучваме

София. В някои области на страната имаме данни за някои разновидности на Коронавирус, които сега изследваме. Това сподели проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) и част от екипа на Националния действен щаб (НОЩ) в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия .
„ Цената на PCR тестванията е висока поради доста огромното търсене. Тя не може да се контролира, тъй като преди 30 години се борихме медицината да бъде комерсиална активност. Засега нищо не може да се направи, тъй като това си е договаряне сред лабораториите и жителите, които желаят да се изследват “, уточни Кантарджиев.

„ Българска ваксина към този момент няма. За такава ваксина се мисли от 14 месеца. Това да желае някой да създава някаква ваксина не значи, че би трябвало да приказваш против другите ваксини “, съобщи той.

По тематиката за английския вид на вируса и другите разновидности, той уточни: „ Около 2000 проби са секвенирани в Националния център и се получават забавни резултати. В някои области на страната имаме данни за някои разновидности, които сега изследваме. Това са проби с нараснал интерес. Става дума за нови разновидности, където се появяват разновидности, които не са тъкмо съответно в зоната, където се свързва вирусът – в рецептора, само че са в този спайк протеин. Те са в Северна България и сега ги прецизираме “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР