София в никакъв случай не е застрахована от евентуално бъдещо

...
София в никакъв случай не е застрахована от евентуално бъдещо
Коментари Харесай

Сеизмолог: Панелните блокове трябва по-често да се инспектират за устойчивост

София никога не е застрахована от вероятно бъдещо земетресение. Това сподели шефът на бранш "Сеизмология " в Геофизичния институт към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев във връзка 100-годишнината от земетресението в София на 17 октомври 1917 година, представен от "Фокус ".
"Има капацитет или тектонската конструкция, която разделя софийската долина от близките или най-много от Витоша и Лозенска планина. Тази конструкция е жива. В момента там се правят придвижвания, които следим на повърхността. Това следене ние го правим с по-висока акуратност и със доста по-голям интерес през последните 30-40 години ", съобщи проф. Ботев. Според него тези придвижвания, които се правят на повърхността, са доста слаби за наша наслада, само че това не е мотив за утешение таман заради съществуването на исторически данни за една честота в активизацията.

"Тя се дефинира точно от струпване на напрежение по тази разломна конструкция - на границата сред тези планински формирания, на юг от софийската долина ", изясни проф. Ботев. По думите му има една периодичност за последните над 200 години от 3 трусове с магнитуд над 6 и това демонстрира, че нашата столица се намира в една задоволително дейна сеизмична зона и не можем да си оставим сградния или жилищния фонд изоставен, без инспекции. Според него панелните блокове би трябвало да бъдат по-често инспектирани за резистентност.

"Тази ревизия изисква доста разноски и средства и за жалост лишава и време и улеснение на хората. Може би това е главната причина, че до момента не са се правили съществени всеобщи инспекции на застрашени и по-стари панелни блокове ", добави проф. Ботев и посочи, че капацитетът на сеизмичната зона в София е неосезаем сега, само че това не би трябвало да ни успокоява, тъй като нямаме съображение да считаме, че геоложките процеси, които са характеризирали развиването на котловината и планините, които я заобикалят за последните епохи, внезапно са се трансформирали през последните десетилетия.

"Няма такова нещо. Същият режим на струпване на напрежения си съществува и фактът, че в по-далечното минало сме имали съществени, пагубни трусове, не може да ни разрешава да не мислим за бъдещето ", сподели още проф. Емил Ботев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР