София. В магазините стоките с посочена от производителя т.нар. препоръчителна

...
София. В магазините стоките с посочена от производителя т.нар. препоръчителна
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Препоръчителната цена на производителя не е задължителна за търговците на дребно

София. В магазините стоките с посочена от производителя така наречен „ целесъобразна цена “ не всеки път се продават на нея. Ако търговецът на дребно е сложил правилно информация за цената, на която той продава стоката в своя магазин, и същата тази цена бъде маркирана на касата, това няма да бъде нарушаване, даже когато върху опаковката е посочена друга, целесъобразна цена от производителя. Но, когато на етикета на стоката има сложена една продажна цена, а след това на касовия уред се регистрира друга, тогава нарушаване изрично е налице. Това изясни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред интернет радио Търговище, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
В такива случаи потребителят може да се откаже от покупката или да получи назад разликата в цената сред действителната стойност, на която въпросната стока се продава, и това, което е регистрирано на касовия уред.
Макар и по-трудно, сходен проблем може да се реши и на по-късен стадий, в това число с намесата на контролния орган, в случай че потребителят пази касовата записка. „ Ние пожелаваме от самия търговец информация за равнищата на цените, на които той е продавал в избран интервал от време съответните артикули от асортимента в своя магазин. Така, че той няма по какъв начин да се „ измъкне “, тъй като е минало малко време. Все отново, моят съвет е хората да реагират колкото се може по-бързо, тъй като тогава – тръгвайки по „ по-горещи следи “, ние можем да установим същинското нарушаване и надлежно – да наложим бързо глобата, което от своя страна би трябвало да играе възпираща роля за търговците да не практикуват подобен вид нелоялно държание “, сподели още Маргаритов.
Липсата на промоционални артикули е различен проблем, с който потребителите се сблъскват. „ Подозираме, че в избрани случаи задачата на някои търговци е следната. Те зареждат прекомерно малко наличия от необятно рекламирани от тях артикули като доста евтини за избран интервал от време. Когато Вие отидете в магазина, едно от най-нормалните неща – виждайки, че тази стока я няма – е да тръгнете да си купувате нещо друго, което надлежно към този момент ще бъде и на друга цена, въпреки и да е сходно на това, което сте желали да си вземете с понижение “, разяснява ръководителят на КЗП.
„ Съветът е да не бързаме с това потребителско решение, а да настояваме пред търговеца или да ни даде задоволително явен сигнал, че ще има заредени артикули от този вид и ще можем да се възползваме от изискванията на промоцията, или да ни уточни различен собствен обект, в който би могло да бъде открито търсеното от нас “, добави той. Ако нито едно от двете не се случи, е добре хората да осведомят контролния орган, с цел да се извърши инспекция и да бъдат взети нужните ограничения.
В последната година потребителите от района на град Търговище са търсили КЗП най-вече във връзка закупени дефектни артикули, разминавания сред оповестените в търговски обекти цени и маркираните на касата, както и при липса на наличия на промоционални артикули в интервали на акции за понижение и към празници, заключи Димитър Маргаритов.
„ По всеки сигнал и тъжба ние подхващаме инспекция, която цели да откри какво е действителното състояние. Ако е осъществено нарушаване от страна на търговеца по отношение на потребителя, нашата Комисия постанова наказания под формата на парични санкции “, изясни Маргаритов. „ Невинаги това е задоволително за потребителя, който може да е претърпял и някои имуществени вреди от обстановката, в която е попаднал. Затова нашият блян постоянно е – с изключение на глобата, като неизбежно наказване за нарушаването, да помогнем на хората да вземем за пример, да получат назад парите си за дефектна стока. Или да бъде проведен ремонт на тази стока за сметка на търговеца, когато това се случва в границите на гаранционния период. Да върнат парите на някой, който е платил повече, в сравнение с е пишело на щендера с цената на стоката. Да създадем по този начин, че търговецът да извърши своите отговорности, които има по закон, с цел да може потребителските права да бъдат обезпечени и хората – въпреки и да са имали някаква неблагополучна обстановка, в последна сметка да имат чувството, че тя е разрешима и е позволена по най-хубавия за тях метод “, приключи Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР