София. В 11.00 часа главният прокурор на Република България Иван

...
София. В 11.00 часа главният прокурор на Република България Иван
Коментари Харесай

Започна общото събрание на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет

София. В 11.00 часа основният прокурор на Република България Иван Гешев разгласи, че стартира Общото заседание на прокурорите за избор на членове на Висшия правосъден съвет и заяви, че участват 446 прокурори от общо 1 512 с право на глас. Сред тях и претендентите – Добринка Калчева - прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив, Владимир Чавдаров - апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Варна, Красимира Филипова - заместител основен прокурор при Върховна касационна прокуратура, Николай Димитров - прокурор във Върховна касационна прокуратура, Владимир Николов - областен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен, Пламен Петков - прокурор в Софийска районна прокуратура, Станислав Стойков - прокурор в Софийска градска прокуратура и Димитринка Шкодрова-Георгиева - заместител областен прокурор на Окръжна прокуратура – Ямбол.

Главният прокурор благодари на магистратите за наличието и ангажираността, и анонсира, че събранието ще стартира с показване на филм за активността на прокуратурата, който следва да бъде уголемен и приключен през есента. Идеята на кино лентата е да запознае българските жители с работата на прокурора и следователя, и цената, която всеки от тях заплаща с избора на специалността. Г-н Гешев подчертава, че тази специалност е предопределение, тъй като „ посредством закона се борим за правдивост за българските жители и обществото “.

Работата на Общото заседание ще продължи с избор на ръководител на събранието, след което ще бъде избран съставът на изборната комисия и на двете изборни секции – за електронно отдалечено гласоподаване през интернет и с хартиени бюлетини. Прокурорите ще одобряват решение за времето за чуване на всеки от претендентите, по азбучен ред. Те ще показват своите концепции за активността на Висш съдебен съвет и ще отговорят на въпроси, сложени от членовете на Общото заседание и на Избирателната комисия, в това число на получените по член 29и, алинея 2 от Закон за съдебната власт.

На интернет уеб страницата и на Фейсбук страницата на Висш съдебен съвет ще бъде оповестена информация за представянето на всеки един от претендентите пред Общото заседание на прокурорите. Документите, свързани с изборната процедура са налични на интернет уеб страницата в раздел: „ Общи събрания за избор на членове на Висшия правосъден съвет 2022 година “, подраздел „ Общо заседание и претенденти на ПРОКУРОРИТЕ за избор на член на Висшия правосъден съвет “, както и в Единния портал за електронно правораздаване, раздел „ Избори за членове на Висш съдебен съвет “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР