София. Управителният съвет на БНБ взе решение да присъди две

...
София. Управителният съвет на БНБ взе решение да присъди две
Коментари Харесай

В рамките на ежегодния конкурс на Българската народна банка за стипендианти бяха присъдени две стипендии за 2022 г

София. Управителният съвет на Българска народна банка взе решение да присъди две стипендии за 2022 година на:
• Радостин Георгиев Панчелиев, студент в Университета за национално и международно стопанство, компетентност „ Финансов мениджмънт “;

• Росица Димитрова Чанкова, докторант в Оксфордския университет.

Основната цел на стипендиантската стратегия на Българска народна банка е да подкрепя студенти и докторанти в създаването на тематики, свързани с мандата и активността на Българска народна банка. Изискванията към претендентите и изискванията на състезанието за стипендианти на Българска народна банка са налични на интернет страницата на централната банка тук.

Документи за присъединяване в тазгодишния конкурс подадоха общо 19 претенденти, от които 13 докторанти и 6 студенти, учащи се за придобиване на образователно-квалификационна степен (ОКС) „ магистър ”. Двама от претендентите се образоват в университети в чужбина, а 17 – в български университети. След като прегледа постъпилите документи на претендентите, Комисията за асортимент и работа със стипендианти на Българска народна банка (Комисията) позволи до присъединяване в конкурсната процедура 18 претенденти.

Първият стадий от състезанието включваше написването на есе по авансово заложена тематика: за студентите магистри – „ Негативни резултати от стимулиращите стопански политики ”, а за докторантите – „ Структурни разтърсвания и инфлация ”. Есетата на претендентите бяха предоставени за анонимно оценяване на избрани от Комисията рецензенти. Всяка разработка беше оценена без значение от двама рецензенти.

След като взе под внимание документите на претендентите, есетата, получените рецензии и оценки на рецензентите, сложени на есетата на претендентите, и след спомагателна полемика, Комисията взе решение да допусне до изявление трима претенденти – студент, учащ се за ОКС „ магистър “, и двама докторанти. Събеседванията се организираха онлайн, а присъединяване взеха всички поканени. Кандидатите имаха опция да показват и аргументират тезите си, да дефинират сферата на ползите си и да проведат полемика с членовете на Комисията.

Въз основа на показаните документи на претендентите, есетата, получените рецензии и оценки, както и на извършените изявленията, членовете на Комисията направиха сложна преценка за представянето на претендентите. По предложение на Комисията Управителният съвет на Българска народна банка реши през 2022 година да бъдат присъдени две стипендии - за студент, учащ се за придобиване на ОКС „ магистър “, и за претендент, учащ се за придобиване на просветителна и научна степен „ лекар “.

В състезанията за стипендианти на Българска народна банка (за интервала от основаването на стипендиантската стратегия през 2004 година досега) са кандидатствали общо 469 студенти и докторанти, а отпуснатите до момента стипендии са 41.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР