София. УМБАЛ Св. Иван Рилски“ започва кампания под надслов Ваксинирах

...
София. УМБАЛ Св. Иван Рилски“ започва кампания под надслов Ваксинирах
Коментари Харесай

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ започва кампания под надслов „Ваксинирах се, защото“

София. УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ стартира акция под надпис „ Ваксинирах се, тъй като “. Това стобщиха от пресцентъра на лечебното заведение . Целта е да бъдат показани известни лица от болничното заведение, които са избрали да се ваксинират против COVID-19, които да опишат по кое време и по какъв начин са взели това решение, имали ли са съмнения, по какъв начин е минала имунизацията при тях.

От УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ имат вяра, че най-убедителен е персоналният образец, изключително когато е даден от хора, призвани да лекуват.
Кампанията стартира с едно младо, 17-годишно момиче, което не е част от екипа на болничното заведение, само че все пак е обвързвано с нея – дъщерята на един от най-изтъкнатите имунолози в България и шеф на Лабораторията по клинична имунология – проф. Доброслав Кюркчиев. Две седмици откакто ЕМА (Европейската организация по лекарствата) публично даде зелена светлина за имунизация и при 12-15 годишните, тя е измежду първите възпитаници, които се имунизираха във имунизационния кабинет на болничното заведение, с което даде образец на доста свои връстници. Единайсетокласничката от столичната френска гимназия споделя, че още при започване на годината е взела решение да си сложи ваксина, само че до момента е изчаквала да завърши имунизацията на уязвимите групи. Въпреки че татко й е измежду първите лекари, заговорили за изгодите от имунизациите против ковид, момичето изяснява, че решението да се ваксинира е било напълно нейно.

На въпроса по какъв начин и по кое време е решила да се имунизира то дава отговор: „ Още, откогато излязоха имунизациите през м. януари желаех да се имунизирам, само че трябваше да изчакам първо по-възрастните хора в фамилията ми да го създадат. Не съм имала съмнения, тъй като татко ми има вяра във имунизациите и в тяхното деяние и това ми даде задоволително успокоение “.

Запитана дали татко й е повлиял на решението й, дъщерята на проф. Кюркчиев декларира: „ Не, той в никакъв случай не ми е казвал, че би трябвало да се имунизирам, даже ми изясни, че не е наложително, в случай че не желая. Но неговата религия във имунизациите ме успокои, тъй като в случай че слушах всички реакции в обществото, щеше да е притеснително “.
Относно това дали главният й претекст е опцията да пътува или предпазването единайсетокласничката показва: „ Категорично и двете! Толкова дълго всички бяхме в ролята на жертви и нямаше какво да създадем. Вече обаче имаме по какъв начин да повлияем на обстановката и няма по какъв начин да не се възползваме от това. Ако не действаме в този момент, ще продължим да бъдем безпомощни и в ролята на жертви “.

За отражението на онлайн образованието през съвсем цялата образователна година върху нея и връстниците й тя разяснява: „ Беше меко казано извънредно, най-малко за мен и за хората към мен. Имаше единствено единични случаи на деца, които се радваха на тази обстановка. На множеството ни беше доста мъчно и непрестанно правехме проекти какво ще вършим, когато всичко завърши. Сега към този момент имаме някаква зелена светлина и виждаме, че краят наближава. Дълго време обаче бяхме единствено с проектите “.
Във връзка с настройките в нейния клас във връзка с имунизациите при младежите дъщерята на проф. Кюркчиев споделя: „ Вече имаме имунизирани от моя клас. Някои нямат отношение, тъй като считат, че болестта не е рисково за тях и казусът не ги визира. А това не е по този начин. Всички ни визира и видяхме, че не остана никой, който да не е обиден от тази обстановка “.

На въпрос дали фамилията й е било наранено момичето дава отговор: „ Да, аз и майка ми се разболяхме през март, популярност Богу не беше в най-тежката форма, само че не беше и по никакъв начин прелестно, тъй като се наложи дълго време да сме изолирани и да се тормозим. Не желая повторно да ми се случва такова нещо! Сега към този момент нямаме терзания “.

Запитана какво би споделила на своите връстници, в случай че може да се обърне към тях, единайсетокласничката показва: „ Бих им споделила, че в случай че в действителност желаеме да променим нещо и да допринесем за усмиряване на обстановката би трябвало да действаме, а освен да се оплакваме. Твърде дълго време се оплаквахме и страдахме. Вече е време да създадем някаква крачка “.

Тя декларира също, че първото нещо, което ще направи, като приключи имунизацията си след 21 дни, е да замине за езиков лагер с приятелки, като към този момент ще са изцяло спокойни и тя, и хората към нея. „ Ще си прекараме доста хубаво лято, уповавам се “, декларира дъщерята на проф. Кюркчиев.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР