София. Трябва да си върнем плажовете и да опазим дюните,

...
София. Трябва да си върнем плажовете и да опазим дюните,
Коментари Харесай

Министър Борислав Сандов: Трябва да си върнем плажовете и да опазим дюните, защото това е перспективата за развитие

София. Трябва да си върнем плажовете и да опазим дюните, тъй като това е вероятността за развиване. Това сподели вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в изявление за предаването „ Здравей, България “ по Нова телевизия . „ Зеленият документ на този стадий ще се изисква единствено за постройката на Министерски съвет, само че се чака да се изисква и за другите министерства. Засега е решено единствено за Министерски съвет, а от на следващия ден всеки министър ще може да взема решение за неговото министерство. Ние би трябвало да даваме образец на обществото. Ще предложа това и за Министерство на околната среда и водите “, съобщи министърът.

„ Обикновено корупцията нанася големи вреди, а от време на време и убива. Ние ще извадим документи, само че те отиват в Прокуратурата. Аз приканвам всеки, който има сигнали за корупция, да ги подава и всеки, който има сигнали за нарушавания, да ги подава. Има някои особени случаи по Черноморието и за концесионерски контракт в Пирин. Корупцията кара някои чиновници да се подпишат нещо, че е законно. Бодат ми очите някои застроявания на дюните и по плажовете, някои дейности на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна и Бургас. Трябва да си върнем плажовете и да опазим дюните, тъй като това е вероятността за развиване. Това е нещо, с което да привличаме туристи. Превенцията е цялостната бистрота. Ще издам заповед да стои обществен указател за всяко едно планове да стои на основната страница на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Ще облекчим бизнеса, който се пробва да прави неща на местата, на които може и ще разбираем къде не може. Ще понижим опциите за корупция “, уточни Сандов.

„ Съблюдавам това, което се случи в Благоевградско и Смолянско. Стана по този начин, тъй като средиземноморският климат се реалокира на север. Ако продължаваме с този ритъм да емитираме парникови газове, половината климат в България ще бъде средиземноморски. Това значи по-екстремни прояви на климатичните феномени. Мостовете, които видяхме срутени, не са остарели мостове. Проблемът е с новата инфраструктура, която не планува такива високи талази. Строи се по този метод. Трябва канализационните системи да са добре почистени. Не би трябвало да се дават строителни позволения покрай реки. Трябва да се учим от природата. Ако имаше такава система за вдишване на високи води, нямаше да имаме наводнения “, сподели още той.
„ Има тактика за акомодация към климатичните проблеми. Трябва да я извадим и да я въведем в приложение. Доста се задъхва НСПБЗН. Има доста бедствия и пожари “, добави той.

По думите му част от хората в новия кабинет познава, с други се е срещнал в този момент. „ Познавам Кирил Петков от преди политиката. Той не се промени и аз мощно имам вяра на този човек. Имаме потребност от малко строшаване на модела. Трябва малко да скъсим дистанцията сред хората и ръководещите. Имам екип. Ние съгласуваме между тях, зам.-министрите се назначават от премиера, само че няма да занеса едни имена, които да не са подкрепени от моите сътрудници “, съобщи Сандов.

„ Всички ние желаеме хората в Перник, Раднево и Гълъбово, където още има въгледобив, да запазят работните си места. Реално в случай че приказваме за периодите за излизане на въглищните централи, ние би трябвало да създадем проектите, с цел да не заложим един период, който не можем да спазим. Тези хора би трябвало да могат да получават заплати, работейки в свързани браншове. Никъде не е слаган период 2026 година за изваждане на въглищните централи. Надявам се да влезем в солидни диалози с сътрудниците ни от Брюксел, само че ние би трябвало да имаме проект, с цел да не останат тези хора на улицата. Това не би трябвало да позволяваме да се случва. Иска се по-амбициозен проект от България, само че това ще стане на по-късен стадий. Искам да схвана какви са изискванията, които ни се слагат. Ще предложа разновидности за по-бързо включване на възобновими източници на сила “, уточни той.

„ Много села останаха без ток, тъй като са част от една централизирана система. Ако имаме децентрализирана система, ще намалеят рисковете села и градове да остават без ток при такива бедствия, като в Южна България “, сподели още Сандов.

Според него може да има наставления за срутване на хотели по Черноморието. Той уточни, че няма от какво да се тормози. „ Влизам чист и желая да изляза чист от ръководството. Трябва да променим страната, с цел да можем да се гордеем с нея “, добави той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР