София. Трябва да се сложи точка на безобразията, които се

София. Трябва да се сложи точка на безобразията, които се ...

Борислав Гуцанов, БСП: Трябва да се сложи точка на безобразията, които се случваха и на заобикалянето на законите в направленията финанси и икономика


София. Трябва да се сложи точка на безобразията, които се случваха и на заобикалянето на законите в направленията финанси и икономика. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов в представяне на мотивите за изслушване на служебния премиер Стефан Янев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Поискахме и изслушване на министър-председателя по темата финанси и икономика и аккво е било завареното състояние при смяната на кабинетите, защото считаме, че ключово, едно от най-важните неща за развитието на страната ни, за добруването на всеки един българин, са именно икономиката и финансите. Силно сме удовлетворени от факта, че само две седмици след началото на работата на 46-то Народно събрание в пленарната зала се намира министър-председателят на Р България. Независимо, че по закон това е нормално", каза още той.

Депутатът заяви, че е интересно как се е получавало така, че винаги са оставали едни стотици милиони и милиарди за преразпределение не чрез закона и бюджета, а чрез постановления на Министерски съвет, раздавани от колата на минисър-председателя. "Дали това нещо е нормална практика и дали по този начин могат да се разходват средства", коментира още Борислав Гуцанов.

Той попита дали са давани на най-правилните общини и компании и дали тези решения трябва да се взимат в Народното събрание, където е мястото. "Основният закон е Законът за бюджета, където се определят приоритетите", допълни още той.

"Втора тема - законът ин хаус, който беше приет основно заради Министерство на отбраната, за да могат, когато излизат средства за военните да бъдат отремонтирани по най-бързия начин във военните заводи, което е нормално и правилно. Как този закон започна да се използва, за да се дават стотици милиони и милиарди на държавни компании, които съществуват единствено и само на хартия, за да се строят магистрали?", попита още Гуцанов.
Деница КИТАНОВА

Източник: focus-news.net