София. Трябва да развиваме още по-дълбоко отношенията си с Португалия.

...
София. Трябва да развиваме още по-дълбоко отношенията си с Португалия.
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Трябва да развиваме още по-дълбоко отношенията си с Португалия

София. Трябва да развиваме още по-дълбоко връзките си с Португалия. Това сподели на конференция президентът Румен Радев, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

Държавният глава дефинира визитата като алегорична, тъй като се организира по времето на по думите му сполучливото Португалско председателство на Съвета на Европейския съюз. Румен Радев уточни, че е разговарял с португалския си сътрудник по необятен набор въпроси, свързани както с двустранните ни връзки, по този начин и с европейския дневен ред.

„ Трябва да отбележим напъните и резултатите, които Португалия реализира по време на своето председателство в битката с пандемията, в справедливото систематизиране на имунизациите, което беше извънредно удобно и за нас, в изработването и въвеждането на единния дигитален европейски документ, в създаването и използването на обществени и стопански ограничения за по-бързо справяне с следствията от пандемията “, добави Румен Радев.

Той уточни, че президентът на Португалия е измежду водещите европейски водачи, тъй като се употребява с извънреден престиж заради задълбочените си знания по европейската и световната тема.

„ Неговото мнение се цени високо в Европа. Единни сме в мнението си, че точно тъй като нашите две страни са ситуирани в двата географски края на Европа, би трябвало да развиваме още по-дълбоко нашите връзки освен тъй като нашите нации са доста близки по своето светоусещане и богати културни обичаи, които ни дават основата да задълбочаваме своите връзки във всички области от съвместен интерес: стопанска система, туризъм, обучение, просвета и просвета. Именно нашите две страни демонстрират висока мотивация в тази географска раздалеченост да покажем, че можем да бъдем сполучливи във взаимните ни старания за по-стабилна, сигурна и сполучлива Европа в бъдеще. Това беше и съществена тематика на нашия диалог: проблемите и вероятностите пред Европа. В този диалог искрено изложихме и националните ползи на нашите страни и вижданията ни за общото европейско бъдеще “, сподели още Румен Радев.

Той посочи, че в диалога с португалския си сътрудник са засегнали тематиките за провокациите пред Европа, решенията за нейното бъдеще, целите на Португалското председателство, целите и метода на създаване и осъществяване на проектите за възобновяване и резистентност, подсилване на стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз, усилване на обществения дирек на Европейски Съюз като ефикасен инструмент за реализиране на сполучлив метод в зеления и цифровия преход. Двамата президенти са коментирали и разширението на Европейския съюз в Западните Балкани.

„ Искам да отбележа единната ни позиция, че всички страни сме длъжни да работим по този начин, че Европа да има ясна визия, да има ясни механизми, по които да взимаме решения по този начин, че дружно да реализираме това, което е заложено в стратегическите документи на Европейски Съюз. По-силна Европа на международната сцена. Като страни, охраняващи външните граници на Европейски Съюз, и за двете страни е извънредно значимост намирането и осъществяването на единна европейска политика във връзка с провокациите от мигрантската рецесия. Фактът, че от ден на ден португалски създатели се превеждат и издават на български език за мен е най-важният индикатор, че връзките сред Португалия и България имат същинска европейска вероятност “, приключи Румен Радев.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР