София. Споделям изцяло изводите на екипа на УНИЦЕФ по отношение

...
София. Споделям изцяло изводите на екипа на УНИЦЕФ по отношение
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова обсъди законодателни промени за защита на децата, жертви на насилие

София. Споделям напълно изводите на екипа на УНИЦЕФ във връзка с положението на българското законодателство и съществуващите ограничения за протекция на децата, жертви и очевидци на принуждение. Смятам, че една огромна част от рекомендациите на УНИЦЕФ и неправителственият бранш могат да бъдат осъществени след приемането на Закона за детското правораздаване. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова на кръглата маса, проведена в партньорство с УНИЦЕФ в България на тематика „ Насилието над деца: правни аспекти на предварителната защита, разпознаването, докладването, отговора и интервенциите от страна на институциите в България “, оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България .
Форумът събра на едно място институциите, експертите и гражданските организации, които работят в сферата за отбрана правата на децата. Те разискаха действителната обстановката у нас от позиция на настоящите интернационалните стандарти и българското законодателство в региона за протекция на децата от всички форми на принуждение.
Сред участниците бяха заместник-министрите на труда и обществената политика Росица Димитрова, на образованието и науката Деница Сачева, на правораздаването Десислава Ахладова, Даниела Машева – член на Висшия правосъден съвет, Камелия Димитрова – секретар на Националната комисия за битка с трафика на хора, Министерството на вътрешните работи, специалисти и представители на УНИЦЕФ в България, Национална мрежа за децата, Фондация „ Асоциация Анимус “, Фондация П.У.Л.С., Институт по обществени действия и практики, Държавната организация за протекция на детето, Агенцията за обществено подкрепяне и други
„ Моят зов е към Министерството на правораздаването в оптимално къси периоди да придвижи плана на Закон за детското правораздаване до Народното събрание. В него са заложени доста ограничения за отбрана на деца очевидци на принуждение, жертви на принуждение и на деца в спор със закона. И нещо, което за мен като омбудсман, е извънредно значимо – решение за закриване на интернатите, които съществуват сега и в които са въдворени деца, причинители на провинения, а не на закононарушения. Те обитават там за една, две, пет години и действително детството им минава зад решетки “, безапелационна бе Манолова.
По думите й българската страна не е транспонирала в цялостен размер Директива 2012/29/ЕС за определяне на минимални стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите на закононарушения.
„ Мисля, че всички в тази зала са наясно, че в националното ни законодателство са транспонирани единствено някои от минималните стандарти заложени в тази инструкция и че отсъстват напълно извънредно значими детайли. Например, използването на мултидисциплинарен и междуинституционален метод и цялостната замяна на безапелационното условие за самостоятелна оценка на всяко дете, което е жертва на принуждение. В Наказателно-процесуалния кодекс тази самостоятелна оценка е приела формата на експертиза, която освен това не е наложителна “, добави Манолова.
Тя заяви, че в институцията на омбудсмана за м.г. са постъпили 70 тъжби за принуждение против деца.
„ Да, правилно, не е колосално число, само че зад тези цифри стоят 70 деца, обляни в сълзи, които чакат поддръжка от институциите против нерадостната орис да бъдат подлагани на принуждение в фамилията си, фамилната среда, в учебно заведение “, акцентира Манолова.
Общественият бранител добави, че статистиката на УНИЦЕФ в международен мащаб е стряскаща. По техни данни всеки един от трима възпитаници на възраст сред 13 и 15 години е обект на тормоз в учебно заведение. Около 17% от децата са жертви на тежки телесни санкции. Над 120 млн. девойки по света под 20-годишна възраст, 1 от 10, са били подлагани на една или друга форма на полови похищения.
„ Всички тези цифри, действителността, с която се сблъскваме в България, би следвало само и единствено да ни стимулират да предприемем нужните стъпки и да създадем всичко допустимо като институции да защитим децата от този актуален камшик на насилието и експанзията, на които са обект в учебно заведение, на улицата, в фамилната среда “, уточни още Манолова.
В края на форума стана ясно, че правният разбор на УНИЦЕФ, рекомендациите на омбудсмана и неправителствените организации ще бъдат допълнени и систематизирани с съответни оферти за иницииране на законодателни промени.
Презентацията с правния разбор на УНИЦЕФ – България е оповестена тук: http://www.ombudsman.bg/pictures/Unicef-presentation.pdf.
Презентация за насилието над децата на Фондация „ Асоциация Анимус “ може да бъде забелязана тук: http://www.ombudsman.bg/pictures/Ombudsman_UNICEF_15%20May%202018(1).pdf,
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР