София. Социалната криза е най-голямото предизвикателство, пред което ще бъде

...
София. Социалната криза е най-голямото предизвикателство, пред което ще бъде
Коментари Харесай

Димитър Ганев, политолог: Социалната криза е най-голямото предизвикателство, пред което ще бъде изправен кабинетът

София. Социалната рецесия е най-голямото предизвикателство, пред което ще бъде изправен кабинетът. Това сподели политологът Димитър Ганев в предаването „ Софийска естрада “ – продукция на Столичната организация на Българска социалистическа партия, излъчена на честотите на софийската стратегия на Радио „ Фокус “ .

„ Българското държавно управление се намира на прага от каскада от рецесии. Преди всичко е здравната рецесия от пандемията от COVID-19, след това е енергийната рецесия, само че третата рецесия съгласно мен ще бъде най-голямото предизвикателство пред тях – обществената рецесия, която чака този кабинет. От 1 януари чакаме сред 20м и 25 % по-високи сметки за електричество за битови консуматори и за парно. Това, гарнирано с инфлация, която е невиждана от може би 10-15 години, което единствено по себе си е прикрит налог и обедняване на популацията на непрестанно, която евентуално няма да бъде овладявана и през 2022 година, е гаранция за обществено неодобрение и форма на обществена рецесия. Това е най-голямото предизвикателство пред сегашното ръководство, без всякакво подозрение “, разясни той.

Според политолога началото на 47-ото Народно заседание като настройка не е посочило нищо ново на фона на видяното през април и юли. Според него българите през април и юли са обособили два лагера - на протестните партии или така наречен „ смяна “ и на статуквото.
„ Лагерът на статуквото беше неподвижен – не променяше своята тежест, съгласно лагера на смяната. И в трите национални събрания видяхме едно и също съответствие – нито на митинга, нито на статуквото. На така наречен партии на статуквото не им доближаваше да имат болшинство. Българска социалистическа партия последователно се местеше от статуквото към смяната, където дебаркира публично през ноември. Това съответствие видяхме и в 47-ото Народно заседание. В 45-ото и в 46-ото Народно събрание през цялото време поставяхме непрестанно въпроса ще има ли кабинет и по-скоро останахме скептични към, тази вероятност. В 47-ото Народно заседание е противоположното - в този момент виждаме, че има воля и явно политическа поддръжка за нов и постоянен кабинет “, разяснява Димитър Ганев.

Според него следените договаряния в един от комерсиалните центрове в столицата са били жест на благосклонност и са имали по-скоро ПР резултат, в сравнение с нещо действително. Димитър Ганев уточни, че същинските договаряния не се водят пред камерите, тъй като когато камерите са включени, нито един от партийните представители не би си разрешил да приказва за неща, които не са известни, де предлага тежки промени, които са със обществена цена. По думите му България има потребност от такива промени, само че никой там не си е разрешил да го каже.
„ Истинските договаряния не се водят пред камерите, само че те също ще завършат с триумф. При договарянията пред камерите би трябвало да имаме поради, че нещата бяха решение преди този момент – преди да застанат пред камерите. Никой не си е мислел, че пред камерите ще стартират страшни спорове, които ще доведат до разпада на това вероятно болшинство заради една доста елементарна причина. Нито една от тези четири обединения – „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “, нямат интерес от предварителни парламентарни избори. В същия миг и четирите ясно си дават сметка, че в случай че един от тях отдръпна поддръжката си, се отива на предварителен избор. Това значи, че политическият интерес е предопределил съставянето на този постоянен кабинет - доста преди да са почнали договарянията “, сподели още той.

Според него формулата на властта – 10/4/4/3, е формула на баланс: „ Това, което виждаме като формула е баланс, който е реализиран сред другите играчи. Това е крайният резултат от салдото, който виждаме сред тях. Аз съм склонен с това, че би трябвало да се дава съразмерно посланичество на извоюваните гласове на последните избори. Имам най-общо две запаси. Първата запаса е, че всяко министерство си е за съответната групировка – т.е. никой няма да се бърка в работата на съответното министерство. Това крие рискове министър-председателят и останалите съдружни сътрудници да нямат взор върху този кабинет, което основава избрани опасности. Второто, което ми прави усещане, е, че може би се върви към съществено преструктуриране – държавни сдружения, организации и така нататък, да минават от едни министерства в други министерства. Това също основава особени рискови поради обстоятелството, че след това първите 5-6 месеца страната ще се занимава с преструктуриране. Ще загубим няколко месеца в местения и прочие “.

„ Разпределението в тройната коалиция – на 8/5/3 – беше тежко подложено на критика, жигосано като неефективно и несполучливо, водеше до корупция и прочие. Виждаме реабилитация на този модел. Не считам, че това е безусловно неправилно. В съдружната формула 8/5/3 на тройната коалиция всяка една партия имаше представител в изпълнителната власт и в обособените ведомства – в случай че министър е някой от Движение за права и свободи, то Българска социалистическа партия и Национална движение „Симеон Втори" имат по един или по двама заместник-министри. По този метод всяка партийна централа и всеки един партиен началник има визия какво се случва в избраното министерство. Там, където стартират да се вършат пакости, вместо да се покриват от партийната централа, те са ясни за останалите съдружни сътрудници. Това са провокациите и риска, които крие сходен вид систематизиране “, сподели още той.
Според политолога оттук насетне Българска социалистическа партия ще бъде в този кабинет със относително дребна тежест и ще й бъде доста мъчно да наложи избрани леви политики заради десноцентристкия профил на останалите партии.

Според Димитър Ганев демократичните хрумвания на Асен Василев за пенсии и налози ще се възприемат, само че от не по управническа, а по политическа логичност. „ Да влезем в хипотезата, че не са съгласни с демократичните стопански възгледи на Асен Василев, на „ Продължаваме промяната “, на „ Демократична България “ и така нататък И какво прави Българска социалистическа партия в тази обстановка. Оттегля се от обединението и провокира нови предварителни парламентарни избори. Отивайки на нови предварителни парламентарни избори, тя ще бъде посочена като отговорната за разпада на постоянния кабинет и за влизането още веднъж в политическа рецесия. Като гледаме наклонността на Българска социалистическа партия от април, юли и ноември, тя е отрицателна, губейки на всеки избор с по към 100 000 гласа. Корнелия Нинова се намира в много неубедителна позиция в границите на личната си партия, занапред я чака директен избор може би. Корнелия Нинова е без избор. В този смисъл даже да не може да прокара някоя лява политика, даже това да основава неодобрение в управлението, в Националния съвет и така нататък, ще преглъща, няма интерес от нови избори “, разяснява той.
Според Димитър Ганев следва да забележим един изцяло друг Румен Радев, който в близката година ще би трябвало да образува положителен дневен ред, друг от този който видяхме при предходното ръководство, с което той беше в остра борба.
„ Искрите сред президентската администрация и изпълнителната власт евентуално ще са налични, само че не и в първите няколко месеца. Казвам, че в дълготраен проект евентуално те ще се появят, тъй като това е конституционно заложен спор. Президентът – поради дребното си пълномощия, разчита на силата на своите думи. Силата на неговите думи идва от публичната поддръжка, която има фигурата на президента. За да пазиш социална поддръжка, постоянно би трябвало да си в най-малко лека отдалеченост от изпълнителната власт, тъй като тя постоянно ражда кавги. В България постоянно тя е по-скоро непопулярна. За да държиш някаква по-висока социална поддръжка, си задължен да се държиш на отдалеченост от властта и в някакъв смисъл да я критикуваш. Вероятно и тук ще има някакви искри, само че те няма да са скоро – най-малко не в идващите 7-8 месеца “, разяснява политологът.

Ганев сподели, че най-належащият проблем, пред който е изправена Българска социалистическа партия, се състои във вътрешнопартийните спорове.
„ Проблемите са доста, само че сигурно най-належащият проблем – този, който се слага най-остро и евентуално лишава голяма част от политическата сила на самата партия, е братоубийствената война, която тече към този момент близо 2 години в средите на левицата. Хората не гласоподават за партия, която непрестанно се кара между тях. Червените линии там са жестоки. Изкопана е бездна сред това управление и вътрешнопартийната съпротива - в нейния необятен смисъл. Той няма да бъде преодолян, може да бъде туширан за няколко месеца. Резултатите на левицата са плачевни, в никакъв случай не са имали толкоз рекордно ниски резултати. Това е загуба на голяма политическа сила на Българска социалистическа партия, която отива в някакви вътрешни войни “, уточни той.

По думите му въпросът е, оттук насетне каква ще бъде ролята на Българска социалистическа партия: „ Тя до този миг постоянно е била преобладаваща партия – в ръководещата коалиция или в съпротива. Въпросът е дали Българска социалистическа партия към този момент е предходна в напълно различен стадий, в който да бъде младши сътрудник в обединенията и дали е склонна “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР