София. Снощи, вечерта на четвъртък, в 21:22 местно време в

...
София. Снощи, вечерта на четвъртък, в 21:22 местно време в
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресението с магнитуд 5.5 в Япония показва незавършила активизация в Южен Хокайдо

София. Снощи, вечерта на четвъртък, в 21:22 локално време в южната част на северния японски остров Хокайдо бе записано земетресение с магнитуд 5.5 (Геоложки изследвания на Съединени американски щати, Европейски сеизмологичен център), оповестява Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
Епицентърът е в източна област на субпрефектура Ибъри на 55-60 километра (км) югоизточно от Сапоро; дълбочината на източника е към 40 километра. В Сапоро земетресението е усетено всеобщо като мощно – активност от V степен, а от по-близките до епицентъра селища интензивността се прави оценка на VI и VI-VII степен (пукнатини в мазилката на зидани къщи, неустойчиви на трусове – селището Ацума). Сътресения от земетресението са усетени на дистанции до към 300 км – из целия остров Хокайдо и по северните територии на Хоншу в провинция Аомори. Професор по сеизмология в Нагойския университет господин Ямаока упорства за внимание: “Възможен е още един трус със същата мощ през околните 10 дни ”.
Епицентърът на новото земетресение е единствено на десетина километра северно от епицентъра на земетресение с магнитуд 6.7, станало на 6 септември 2018. Тогава трусът лиши повече от 40 човешки живота, а ранения получиха към 760 души. Близостта на двата епицентъра дава съображение новото земетресение да е резултат от незавършила активизация. Такаши Фурумура, професор по сеизмология в Токийския университет оповестява, че двете трусове имат сходен механизъм, което е в поддръжка на предходното изказване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР