София ще вземе до 67 млн. евро заем, за да

...
София ще вземе до 67 млн. евро заем, за да
Коментари Харесай

Тричасов дебат не спря заема за парно от отпадъци в София

София ще вземе до 67 млн. евро заем, с цел да съфинансира построяването на апаратура за произвеждане на ток и топлоенергия с гориво, създадено от боклуци. Тя би трябвало да бъде направена на площадката на една от централите на " Топлофикация - София ".

Общата стойност на плана е 157.54 млн. евро. От тях 91.8 млн. евро идват от стратегия " Околна среда ". Останалите би трябвало да бъдат обезпечени от общината със заем от Европейската капиталова банка.

Столичният общински съвет утвърди в четвъртък поемането на дълга след над тричасови диспути. Те обаче не бяха толкоз за параметрите на заема, що се касае за това дали такава апаратура би трябвало да съществува и дали тя би трябвало да употребява избраната преди години технология.

Срещу решението се оповестиха съветници от " Политическа група 5 ", които считат, че жителите нямат задоволително информация за плана, той ще докара до замърсяване на въздуха в града и не желаят да вземат участие във вземането на такова решение. Според тях планът би трябвало да бъде замразен и да се направи ново изследване за технологията.

Резерви показаха и от Българска социалистическа партия, които считат, че инсталацията не би трябвало да бъде правена на площадката на Топлоелектрическа централа " София ", която е в необятния център на града, а да е ситуирана при завода за боклуци до село Яна. Освен това считат, че поемането на този заем ще докара до още по-голяма задлъжнялост за финансово нестабилната " Топлофикация ", която действително ще би трябвало да връща взетия от общината заем.

Срещу плана се изрекоха и Иво Божков и Марта Георгиева от ДСБ. Формацията " Демократична България ", от която ДСБ е част, желае референдум за построяването на инсталацията.

Местната власт обаче твърди, че технологията е потвърдена, инсталацията ще е безвредна, а построяването ѝ е решено още през 2011 година Освен това се желае бързо осъществяване на решението за тегленето на заема. Това се аргументира с обстоятелството, че общината желае бързо да подаде документите за плана. Целта е да не се забави осъществяването му и плануваните в еврофондовете средства за него до 2020 година да бъдат възобновени от Еврокомисията и да не останат за сметка на бюджета.

Освен това се бърза с изплащането на 40% от финансирането по оперативната стратегия " Околна среда ", с цел да може да се вдигне процентът на платените по нея средства и да не се понижи бюджетът ѝ.

Параметрите

Заемът до 67 млн. евро ще е със период от 19 години при междинна рента от към 1.5%. Първите 4 години ще са гратисен интервал. Тогава ще се заплащат единствено сумите по лихвите, а от петата година - и по главницата.

Кредитът ще бъде изтеглен от Столичната община, която подписва съглашение с " Топлофикация - София " да възвръща средствата по заема от икономиите от стартирането на инсталацията. Годишната вноска ще е към 10 млн. лв.. Според зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов изчисленията демонстрират, че топлофикационното сдружение ще може да обезпечава средства за погасяването на заема макар огромната си задлъжнялост.

Те щели да дойдат от понижените с 12.5 млн. евро разноски за природен газ на година. Дори и при повишаване на цената на синьото гориво, което ще остане главно за работата на " Топлофикация ", проблеми нямало да има, защото тогава икономията щяла да е още по-голяма.

Ако въпреки всичко се стигне до неспособност " Топлофикация " да преведе на общината пари за заема, то вноската по него няма да остава за сметка на общинския бюджет, а общинското сдружение ще би трябвало да я заплати на по-късен стадий, изясни Барбалов. В противоположен случай за заема за инсталацията на " Топлофикация " би трябвало да отиват средства, събирани от всички данъкоплатци, в това число и от такива, които нямат парно.

Инсталацията

Инсталацията на площадката на Топлоелектрическа централа " София " ще създава ток и топлоенергия от изгарянето на създаваното в завода за боклуци край село Яна гориво - така наречен RDF. От локалната власт настояват, че от това замърсяване на въздуха няма да има. Това се потвърждавало от позитивния отчет за оценката на въздействието върху околната среда. Освен това в този момент Европейската комисия още веднъж ще преглежда плана и това е гаранция, че той ще дава отговор на всички европейски еконорми.

Горивото ще се кара с два камиона от инсталацията за боклуци, която се намира на 24 км от бъдещата когенерация. Ще се дава гратис на " Топлофикация ", а транспортните разноски ще са за сметка на общината (около 300 000 - 400 000 лв. на година).

Дружеството ще печели с изключение на от продажбата на топлоенергия и от тази на ток. Според изчисленията стартирането на когенерацията ще разреши задържането на цената на парното в идващите години.

В момента RDF горивото се изгаря в три циментови завода в страната. Общината заплаща към 5 млн. лв. за превоза му, само че в идващите години те щели да се усилят двойно, защото количеството гориво щяло да нарасне.

Аргументи

" С построяването на тази апаратура София има огромен късмет да се подреди измежду огромните европейски градове, които са решили трайно и по съвременен метод въпроса с отпадъците ", разяснява при започване на разискването кметът Йорданка Фандъкова.

За образец тя даде Виена и Копенхаген, където работят сходни когенерации. Също по този начин повтори, че в Европа те са стотици. По думите ѝ методът на изгаряне се употребява от 20-ина години и непрестанно се усъвършенства.

Според Фандъкова стартирането на тази апаратура ще даде опция за в допълнение понижаване на депонираните боклуци - от 16% сега на под 10 на 100. В същото време това няма да понижи преработването, защото за производството на RDF се употребявали единствено нерециклируеми отпадъци.

За да се разсеят терзанията за замърсяване, данните от уредите за мониторинг на замърсяването на въздуха на бъдещата апаратура, ще са обществено налични в действително време. Изчисленията пък показвали, че излъчванията на прахуляк щели да намалеят.

Още в четвъртък щял да бъде пуснат и уебсайт, в който да бъде събрана информация за цялата система за отпадъците на София - инсталациите за компостиране на зелени и битови боклуци и заводът за отпадък, както и за бъдещата когенерация.

Притеснения

Съветниците от " Политическа натрупа 5 " обаче оспориха технологията на бъдещата когенерация. Според тях има и по-съвременни способи, като оползотворяване на горивото от боклуци за произвеждане на биогориво. Те трябвало да се проучат и за това предложиха основаването на самостоятелна работна група по въпроса.

Според Иван Велков от групировката, макар че за плана се приказва от години, хората нямат задоволително информация за него - за финансовите и екологичните аспекти. Доказателство за това били и дългите диспути по въпроса в общинския съвет. Според него би трябвало да се работи за преработване на отпадъците, а не за потреблението им за производството на гориво.

От Българска социалистическа партия пък не слагат под въпрос съществуването на инсталацията, само че се съмняват, че определената площадка е най-подходящата. Според тях би трябвало да се отговори на страховете на " над 200 000 души, които живеят в прилежащите на Топлоелектрическа централа " София " региони. " За това предлагаме да е до завода за боклуци в село Яна ", разяснява Калоян Паргов от левицата.

" Да не би там да не живеят хора ", отвърна Фандъкова. Съветници от ГЕРБ припомниха, че смяната на площадката значи закъснение на плана, а в това време разновидността " Яна " е отритнат, защото до там би трябвало да се направи над 20 км топлопровод до топлопреносната мрежа. Инвестицията в него, плюс загубите при преноса, правели тази опция неизгодна.

Според Паргов притеснително е и финансовото положение на " Топлофикация ", която с новия заем " ще затъне до над ушите ". Според общинарите от ГЕРБ обаче проблеми няма да има, макар че положението на сдружението не е розово.

Политически дивиденти

На няколко пъти Фандъкова съобщи, че гласовете против инсталацията целят извличането на политически дивиденти, освен това с " игра със страховете на хората ". Тя добави, че не би позволила реализирането на план, който да заплашва живота на хората, тъй като дава отговор за това с името и подписа си.

В последна сметка след решението на общинския съвет следва общината да внесе искане за разпределяне на финансиране по оперативната стратегия " Околна среда ", което би трябвало да бъде прегледано и от Европейската комисия. След вероятно утвърждение би трябвало да бъде разгласен търг за планиране и строителство, което ще отнеме 3 години. Крайният период за построяването на когенерацията е 2023 година В противоположен случай евросредствата може да бъдат изгубени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР