София. Ще се върнем в 2015 г., ако лимитите на

...
София. Ще се върнем в 2015 г., ако лимитите на
Коментари Харесай

Доц. Атанас Мангъров: Ще се върнем в 2015 г., ако лимитите на болниците се премахнат – тогава всички се втурнаха да „бичат“ частните пътеки и Касата щеше да фалира

София. Ще се върнем в 2015 година, в случай че лимитите на лечебните заведения се отстранен – тогава всички се втурнаха да „ бичат “ здравните пътеки и Касата щеше да банкрутира. Това сподели на конференция началникът на Детското поделение в Инфекциозна болница доцент Атанас Мангъров, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Едно от предложенията на служебния министър е за унищожаване на лимитите на лечебните заведения. Това ще се посрещне с наслада от лечебните заведения, изключително частните. Ако това се случи ще се върнем назад в 2015 година, когато лимитите бяха въведени поради всеобщо източване на Касата. Лимитите бяха въведени, тъй като всички се втурнаха да „ бичат “ частни пътеки и Касата щеше да банкрутира “, изясни доцент Мангъров.

По думите му главният кусур на опазването на здравето е нуждата да се раздели заплащането на медицинския труд. „ Причината за надвишаване на предели е блян за по-високи хонорари. Медицинският труд би трябвало да се регламентира съгласно квалификацията и натовареността “, разясни той.

„ Една от най-големите несгоди в опазването на здравето са думите, че парите следват пациента. Това е добре, в случай че става дума за автосервизи. Най-точното съпоставяне, което може да се направи с лечебните заведения е, че те са нещо като пожарните. Не би трябвало да значи, че когато има доста пожари на пожарникарите би трябвало да се заплаща повече и назад. Това, което би трябвало да се направи, е да се дефинира от какъв брой лечебни заведения има потребност страната, от какъв брой лекари, сестри и санитари има потребност. На тях да се обезпечи почтено заплащане “, добави доцент Атанас Мангъров.

„ Получава се голям дисонанс на масата - лекари получават заплати сред 1000 и 2000 лева, а една богопомазана част по 20 000 – 30 000 лева на месец. В резултат на това има приключване на открито от експерти, които са привлекателните тук. В хиперфинансираните специалности има остатък от фрагменти “, сподели още той.

Мариела ЧЕПЕЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР