София. Ще бъде обсъдено дали американски сили могат да участват

...
София. Ще бъде обсъдено дали американски сили могат да участват
Коментари Харесай

Министър Стефан Янев: Ще бъде обсъдено дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група

София. Ще бъде разисквано дали американски сили могат да вземат участие в състава на българската батальонна бойна група. Това сподели министърът на защитата Стефан Янев при започване на годишната конференция на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Актуалната тематика на форума тази година е „ Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и потреблението им към условията на концепцията на НАТО за въздържане и защита в Евроатлантическата зона ”.

„ Ще се направи нужната полемика, разбор за положението на българската войска и на нашите качества все още, трендовете, които виждаме и съгласно които ще продължи превъоръжаването и модернизацията на българската войска, тъй че тя да бъде съответна на актуалните провокации “, съобщи Стефан Янев.

В отговор на журналистически въпрос, министърът уточни, че сега се основава батальонна бойна група, каквато до момента не е имало.

„ Батальони има доста, батальонна бойна група занапред се основава. Какво би трябвало да съдържа тя? Ще дам един образец – в състава на батальонната бойна група би трябвало да има артилерия с диаметър, какъвто ние нямаме в българската войска, т.е. това е един от детайлите, за които ще бъде отправено питане, с наклонност този недостиг да бъде запълнен “, разясни Стефан Янев.

На въпрос какви тематики ще бъдат разисквани с американските представители, които от през днешния ден са на аудиенция в България министър Янев уточни, че ще бъдат обсъждани необятен кръг от тематики.

„ Най-общо тематиките ще са в границите на стратегическото партньорство сред двете страни. В този смисъл, евентуално ще имаме връзки по тематика дали американски детайли и сили могат да вземат участие в състава на българската батальонна бойна група, само че решенията ще се взимат след диалозите на военно-техническото равнище. И въпреки всичко да не забравяме, че в логаритъма на взимане на решения, следва среща на министрите на защитата на НАТО през идната седмица и по-късно ще имаме явен небосвод “, сподели още министър Янев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР