София. Сезгин Мехмед, председател на Младежкото ДПС, народен представител в

...
София. Сезгин Мехмед, председател на Младежкото ДПС, народен представител в
Коментари Харесай

Беновска пита: Сезгин Мехмед: Петков и Василев, за 1 млрд долара-меморандума с Gemcorp &IP3 избягаха от НС

София. Сезгин Мехмед, ръководител на Младежкото Движение за права и свободи, депутат в 47 Народно събрание, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ във, в и по Радио К2 на 93.9MHz. на 2-ри април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

35-ти рожден ден на Сезгин Мехмед

Беновска поздрави Сезгин Мехмед за неговия рожден ден и му пожела да прави живота на хората по-красив и логичен. Мехмед благодари за пожеланието. Той описа, че като е бил дребен постоянно се е чудил по какъв начин наподобява едно радио студио и е благополучен, че в днешно време ефирът от радиото може да бъде подплатен и с видео картина за феновете. Беновска разяснява, че това е новаторският метод на дребния бизнесмен, който не получава помощ от държавното управление и би трябвало да се оправя със лични старания. Мехмед означи, че точно това кара хората да се развиват. Водещата подари на ръководителя на младежкото Движение за права и свободи тениска Харвард. Мехмед поздрави всички мюсюлмани по случай месец Рамазан.

“Какъв си представяхте, че ще бъдете, като пораснете? Днес ставате на 35 години ” попита Беновска. “Може би идва времето човек да приказва за себе си. Много се веселя, че през днешния ден ориста ни даде тази опция да го създадем и несъмнено е най-подходящата дата да го създадем, тъй като 35 години в младежката ни организация и в Движение за права и свободи има необикновен смисъл, тъй като се приема, че на 35 години ставаме част от по-осъзнатата част от нашия живот. Аз постоянно съм си представял в живота - да бъда себе си, да бъда свободен и да пребивавам живота по този начин, както аз го разбирам. Досега в никакъв случай не съм го споменавал - въобразявам си живота не като автомагистрала, а бягане по косъм и колкото повече поставяш на тестване психическите и физическите благоприятни условия на индивида, по отношение на живота, толкоз по-щастливо живееш ” показа Сезгин Мехмед. Беновска разяснява, че очевидно Мехмед е рисков състезател.

ДПС при ръководството на Промяната

“Лидерът на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган построи ДПС-национално виновна партия – успявате ли при ръководството на „ Промяната “? ” попита Беновска. Председателят на Младежкото Движение за права и свободи отговори, че “Промяната ” не е позитивна дума и наподобява просто придвижване, което няма посока и не може да бъде ръководено. “Не е ясно в коя посока вървим и няма по какъв начин да кажем - ние участваме в ръководството на тази смяна. Винаги сме се старали да бъдем предвидими, ясни и правилни сътрудници в придвижването, тъй че няма по какъв начин смяната да я направляваме. Винаги сме се старали тази смяна да не бъде следена, а да бъде натурален ход ” отговори Сезгин Мехмед. Беновска акцентира, че политиците би трябвало да са виновни за хода на страната напред и нагоре, а освен за тясно партийния си интерес. Председателят на Младежкото Движение за права и свободи съобщи, че това са го потвърдили, а напред и нагоре значи съблюдаване на човешките права, които да бъдат синхронизирани с националната сигурност и отговорност.

Вежди Рашидов и Станислав Анастасов за коалиция ГЕРБ - Движение за права и свободи

Беновска пожела да изгледат малко изявление на члена на ИК на ГЕРБ Вежди Рашидов в “Беновска пита ” от 26-ти март 2022 година, който е направил еволюционно предложение.
„ Може ли Борисов като „ българския Чърчил " да каже - нямам да ви предложа нищо, с изключение на тежък труд, кръв, пот и сълзи? Метафората ми е може ли да се върне отпред? ", попита Беновска. Вежди Рашидов отговори: „ Той е рационален човек, може да се върне, да има сътрудници. България не може без коалиция, хората са доста разединени. Но с едни смислени хора, опитни хора, не забравяйте тази дума, едни готови хора - би било прелестно! Защото към този момент назрява да се направи държавно управление от специалисти, държавно управление на националното избавление! Защото страната е зле, пътят, по който вървим, не е добър! Виждам, че имате и посетител от Движение за права и свободи, аз от време на време съм бил изострен към Доган, само че не мога да не кажа, че това е един от най-добре квалифицираните, играещи в политиката хора. Кажете ми един квалифициран парламентарист, тъй като това е специалност, като Йордан Цонев? Изключително квалифициран човек, интелигентен, на драго сърце съм го гледал! Това е пътят на парламентаризма, а не хората от улицата! Трудно се прави това! Сега ще Ви гостува едно младо момче, Станислав Анастасов, не го познавам, само че това са хора, които години наред се готвеха. Същото направи и ГЕРБ по-късно. ГЕРБ е към момента огромна мощ! Много е значимо Движение за права и свободи с доста опит, ГЕРБ с фрагменти и опит, някой различен индивид в случай че се появи, а децата да отиват да пораснат! ".
Беновска попита: „ Подсказвате ли, че мислите за коалиция с Движение за права и свободи? ". Вежди Рашидов отговори: „ Защо да не бъде, като то касае ползите на българската страна, бе хора! Аз съм турчин и това, че съм в ГЕРБ, не ме прави по-малко жители! С кое съм по-малко човек и жител! Касае тази страна, в която едни ще се родим, други ще мрем! Тя е нашата земя! ". Беновска се обърна към госта си: „ Много Ви благодаря за мъдрия и обстоен диалог и за държавническото отношение към политиката! ".

Беновска означи, че след Вежди Рашидов посетител на предаването е бил Станислав Анастасов, който с учудване е гледал през стъклото на апаратната. Водещата пожела да изгледат и отговора на Станислав Анастасов.

“Беновска показа, че е желала да стартира диалога със Станислав Анастасов по различен метод, само че означи, че Вежди Рашидов е бил неин събеседник преди Станислав Анастасов и от персона, която се е противопоставяла на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и човек, който постоянно е подлагал на критика Движение за права и свободи, в този момент декларира - за какво да не е допустима коалиция сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Вие гледахте през стъклената бариера, видях раздвижване у Вас. Хващам Ви на секундата. Не сте го съветвали евентуално това в партията или към този момент водите диалози - може ли да има коалиция ГЕРБ - Движение за права и свободи? " попита водещата. Станислав Анастасов отговори, че деликатно е слушал Вежди Рашидов, с който Движение за права и свободи е имало комплицирани връзки през годините. " Той приказва за политики. Г-н Рашидов е прав, че когато има голям брой рецесии, когато има война, когато има икономическа, обществена, енергийна, инфлационна, здравна рецесия, тогава една страна би трябвало да активизира максимума от политическия капацитет, който има, с цел да може да премине през тези сложни времена. Аз се веселя, че той не приказва толкоз за ДПС-ГЕРБ - той приказва за политики, а тези политики сега в действителност отсъстват от ръководството. Управлението, което, за жалост, се отъждествява с двама души - Кирил Петков и Асен Василев. Те сякаш нямат никаква сензитивност към проблемите на дребния човек, а това е ужасно, тъй като дребният човек обеднява. Трябва да регистрират българинът какви проблеми има, а те не го вършат " разяснява Анастасов. Той акцентира, че увеличението на минималната работна заплата единствено усилва осигуровките на българите и изяжда приходите им, инфлацията върви нагоре, горивата вървят нагоре и в това време се следят солови изяви на двама души, които в последно време стартират да се разминават между тях.

Коалиция ГЕРБ - Движение за права и свободи

“Какво ще кажете коалиция ГЕРБ - Движение за права и свободи? ” попита Беновска. Председателят на младежкото Движение за права и свободи акцентира, че още не е дал прошка на Вежди Рашидов за това, че е закрил два доста значими театъра за българската просвета, когато е бил министър. “Радвам се, че духовността в душата на Вежди Рашидов стартира да проработва и демонстрира, че може би има вяра ” сподели още Мехмед. Беновска означи, че събеседникът ѝ връща комплимента към Рашидов, който е направил комплимент пък на Ахмед Доган. Беновска попита ръководителя на младежкото Движение за права и свободи дали е допустима коалиция ГЕРБ - Движение за права и свободи и по какъв начин би била посрещната. Сезгин Мехмед отговори, че тази тематика е доста забавна за българите. “Към момента тъй като политическата еволюция удари на камък, единственият излаз и превъзмогване на рецесиите е в това, което сподели Вежди Рашидов - намиране на общия баланс, сформиране на държавно управление и коалиция за излизане от рецесията и национално избавление. Това е теза, която нашият почетен ръководител доктор Ахмед Доган повтаряше доста дълги години. Ние постоянно сме били подготвени за такова деяние ” сподели Мехмед. Беновска акцентира, че съперниците ще кажат - най-сетне се разкриха, постоянно са били подмолно дружно и в този момент тъй като събитията ги притискат, с цел да докопат властта, ще се съберат. Мехмед означи, че няма поради единствено коалиция с ГЕРБ, а с всеки, който може да осъзнае силата на единството и заедността.

Коалиция Движение за права и свободи - Промяната

Беновска попита дали е допустима коалиция с Промяната. " Ако съумеят и те като господин Рашидов - духовността в тях да проговори, с цел да може да вършат политика - за какво не? ” отговори Мехмед.

Меморандум за 1 млрд лв. в енергетиката
Беновска означи, че в коментара на седмицата е обиден много парещ въпрос, който Бойко Борисов е повдигнал след излизането от разпит в СГП. Водещата описа, че е подписан меморандум с една американоанглийска компания, консорциум, за 1 млрд лв. за нововъведения в енергетиката и се твърди, че това се случва с разрешителните наказания на Американското посолство. “Снощи в 19 часа незабавно Кирил Петков по БТВ би отбой ” сподели Беновска и пожела да изгледат обстоятелствата.

“На 1.4.22-ра, тъкмо 15 м след Асен Василев, Кирил Петков съобщи във връзка това, че Gemcorp и американският фонд IP3 подписаха меморандум с България за подготвеност за вложения за 1 милиард лв. в българската енергетика - Gemcorp Capital Management Ltd. - Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation - Майкъл Хюит.

„ В историята на Gemgroup има съветско въздействие и капитали “, обаче, демонстрира следствие на уеб страницата Bird.

Кирил Петков: Този факт ще ни накара, в този момент, да създадем една доста деликатна инспекция, тъй като нашата инспекция беше на база настоящето им положение. Но, това, че са имали, ще създадем една доста деликатна инспекция. Аз съм разпоредил на ДАНС да ми дадат цялостен отчет. Както знаете, по никакъв метод, съветски капитали в този миг, изключително, в случай че не са с чист генезис, по никакъв метод не биха влезнали в българската стопанска система. В този миг те ни увериха, че нямат съветски капитали. Но, ние, ще бъдем безусловно сигурни, откакто приключи инспекцията на ДАНС.
Асен Василев показа, че първата среща с IP3 е била, когато те са били в Съединени американски щати - на тяхното посещаване там. Но! Американското посолство, просто, ясно сподели, че те не застават зад тази инвестиция. Нито са „ за “, нито са срещу! Просто се отдръпват от тази полемика. Мисля, че оттук насетне българските служби би трябвало да си свършат работата. И аз съм го разпоредил, с цел да сме сигурни, че тези капитали са чисти, които влизат. И, в случай че не са, или има, даже, малко подозрение, нашето държавно управление е последното, което би поело какъвто и да е риск по тази линия.
Беновска показа, че това събитие е минало по “весели чорапи и на пръсти в общественото пространство ” и означи, че преди този момент изказване на Петков, може би тъй като ще идва Урсула фон дер Лайен и ще би трябвало да се обяснят тези работи, Асен Василев е споделил:

На 27.3.22-ра, ето какво изясни Асен Василев.
Асен Василев: Gemcorp пристигнаха при нас с сътрудници от американското посолство, от Департамента на Съединени американски щати. Честно казано, не съм изследвал компанията в дълбочина. Мисля, че министър Николов, като министър на енергетиката, си е приключил домашното и нямам доверие да има такива зависимости. Както всяка огромна корпорация. Ако пристигна италианска корпорация, идва с търговски аташета от италианското посолство. Ако е немска - с представители на немското посолство. Gemcorp пристигнаха с представители на американското и на британското посолство. Най-малкото съответните страни под една или друга форма споделят, че това е корпорация, с която те работят и подсигуряват за нея.
След това Министерство на финансите е изпратило следното известие:
„ По мотив медийни изявления, свързани с подписания меморандум сред Министерство на енергетиката и акциите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD, внасяме следните разяснения:
Инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 беше деклариран по време на работна вечеря на 15.02.2022 година в границите на визитата на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата участваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на Съединени американски щати в България н.пр. Херо Мустафа, българският дипломат в Съединени американски щати н.пр. Тихомир Стойчев, господин Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

В следствие на 11.03.2022 година в България дойде съоснователят и шеф на IP3, адмирал Майкъл Хюит. Адмирал Хюит и изпълнителният шеф на Gemcorp, господин Атанас Бостанджиев, желаеха среща с министър Николов и министър Василев, на която още веднъж беше деклариран капиталовият интерес на двете компании в българската енергетика.
В резултат на извършените диалози, Министерството на енергетиката и фирмите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила и развиване на нуклеарната енергетика.

Поздрави,
Пресцентър на МФ

А, позицията на Американското посолство е следната:
Посолството на Съединени американски щати се разграничи с мейл от меморандума с Gemcorp и изказванията на Асен Василев.
„ Нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал за Gemcorp, пред който и да е бил член на българското държавно управление. Считаме, че изказванията за противоположното са вследствие на неразбирателство. "

“Тези млади мъже, отпред на страната, са малко по-възрастни от Вас - какви ги правят? Това би трябвало ли да бъде прегледано стремително в Народно събрание? ” попита Беновска Сезгин Мехмед. Председателят на младежкото Движение за права и свободи съобщи, че това е трябвало да се случи по време на блиц контрола през вчерашния ден, на който не са се явили Кирил Петков и Асен Василев. Мехмед показа, че като че ли чете учебник, в който написа по какъв начин не би трябвало да се прави и всеки скандал, в който Петков и Василев забъркват България, вместо да се употребяват на пръв взор положителните планове за вложение в страната, се бута в противоположната посока. “Не знам те с какви планове са подписали контракта, само че очевидно от актуалните обстоятелства, се оказва, че има повече неясноти и подводни камъни ” акцентира Мехмед. Той показа, че в Движение за права и свободи не са имали опция да създадат разбор, тъй като тематиката се развива стремително. Водещата акцентира, че водачът на МДПС носи и отговорност за младото потомство. Той се съгласи и сподели, че тъкмо поради това дава отговор внимателно, тъй като намирането на баланс в интернационалната политика е доста комплицирано и не може да се случи просто с - “ние не проверихме, Асен беше там, той сподели ”. “Това е равнището, на което те смъкнаха, за жалост, една толкоз значима тематика. Какво значи оттук насетне - “ще разпоредя да се направи инспекция ”? Къде бяхте досега, по какъв начин може да се подпише един подобен контракт и то за такава сума, с такива корпорация и да се трансферира топката от министъра на финансите към министъра на стопанската система, към министър-председателя, към някое посолство, да се върне назад... ” разяснява Мехмед. Той акцентира, че това е доказателство, че импортираната политика, в която и да е било страна, не може да бъде работеща.

Коалиция с Промяната

Беновска се върна на въпроса дали Движение за права и свободи може да бъде в коалиция с Промяната. “За да тръгне политическата еволюция в вярна посока, е належащо да се огледаме в огледалото. Може би, ще породя всякакви аналогии обратно във времето, само че е належащо. Г-н Рашидов очевидно е погледнал в огледалото, единствено че рамката на това огледало е нашият опит и по тази причина споделих, че в случай че Асен Василев и Кирил Петков съумеят в някой миг от техния живот да погледнат в огледалото и да видят на база на опита - това, което са сътворили - тогава може да седнем на една маса, да беседваме с тях и въз основата на този опит да продължим политическата еволюция ” акцентира Сезгин Мехмед.
Сезгин Мехмед - задачата му като политик; Подаръците

“Каква е Вашата персонална задача като политик? ” попита Беновска. Лидерът на МДПС показа, че е бил уверен, че журналистът ще му зададе този въпрос. “Мисията ми е да бъда себе си ” сподели Сезгин Мехмед. “Понеже приказваме за правда и Вие доста вярно поставихте въпроса, че човек би трябвало да носи управленческа отговорност, по отношение на законите в страната, аз ще Ви подаря нашия алегоричен подарък - Конституцията на Р. България, съпроводена с български байрак ” сподели Беновска и акцентира, че демокрацията е общ брой от правила, които би трябвало да се съблюдават и точно Конституцията е подобен общ брой. Беновска попита събеседника си дали е алена, или зелена ябълка в политиката, а Сезгин Мехмед отговори, че узрява и защото към момента е в младежка възраст, избира да е зелена. Беновска сподели, че ще видят дали Мехмед ще реши, че е заслужил към този момент алената ябълка на идващия си рожден ден. “Надявам се това да бъде вследствие на общата ни политическа еволюция ” акцентира Сезгин Мехмед.

“Пожелавам на всички фенове и слушатели да бъдат себе си и да живеят живота, тъй като той е доста хубав ” заключи Сезгин Мехмед.

Така приключи диалогът сред Сезгин Мехмед и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита ” по “Радио К2 ” и онлайн във Facebook и Ютюб на 2-ри април 2022 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР