София. С представители на групата за приятелство Франция – България

...
София. С представители на групата за приятелство Франция – България
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с групата за приятелство Франция – България във френския Сенат

София. С представители на групата за другарство Франция – България във френския Сенат се срещна вицепрезидентът Илияна Йотова по покана на ръководителя й Лоик Ерве. Широк кръг от тематики беше разискван по време на диалозите, измежду които двустранните връзки сред България и Франция, капацитетът им за развиване, както и въпроси от европейския дневен ред. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Акцент в диалога беше нуждата от промяна на Шенген и бъдещето участие на България в този подтекст. Вицепрезидентът Йотова акцентира двойните стандарти и политическите претекстове за неприемането на страната ни. Тя означи, че България е изпълнила всички механически критерии за участие, само че към момента е отвън зоната без граничен надзор. Френските сенатори обявиха, че поддържат България, защото съгласно тях не са ясни критериите, поради които страната ни продължава да бъде отвън Шенген.

Сред тематиките на срещата беше и българската позиция за Република Северна Македония. От френска страна акцентираха, че разчитат на намиране на решение по време на тяхното председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на идната година. Вицепрезидентът акцентира ясната и безапелационна позиция, декларирана от президента Румен Радев на последния Европейски съвет в Брюксел, от която не може да има оттегляне. „ Нашата цел е да разясним добре българската позиция на европейските сътрудници. Проблемите са свързани освен с предишното и общата ни история, само че и с нарушение на човешки права в Република Северна Македония – език на ненавист, напън върху жители с българско съзнание “, уточни Илияна Йотова, като акцентира, че по време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз България върна тематиката за европейската интеграция на Западните Балкани в европейския дневен ред и страната ни е измежду най-големите поддръжници на тези страни.

В диалозите се включи и Аник Бийон – ръководител на делегацията на Сената за правата на дамите и равните благоприятни условия сред мъжете и дамите. Срещата с Бийон бе в навечерието на международен конгрес под егидата на Организация на обединените нации – Жени, отдаден на равенството на мъжете и дамите, в чието публично разкриване ще взе участие вицепрезидентът Йотова. Обща беше позицията, че по време на пандемията и рецесиите, които провокира, се следи декаданс в постигнатото за правата на дамите. Подкрепено беше плануваното за форума съставяне на шест обединения за деяние, фокусирани върху най-чувствителните проблеми. Работата на тези обединения ще способства за осъществяването на световен проект с съответни задължения за ускорено реализиране на равенството сред мъжете и дамите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР