София. РИМ – Стара Загора притежава ненадминати шедьоври на най-голямата

...
София. РИМ – Стара Загора притежава ненадминати шедьоври на най-голямата
Коментари Харесай

Ирина Атанасова: РИМ – Стара Загора притежава ненадминати шедьоври на най-голямата праисторическа колекция в Европа

София. РИМ – Стара Загора има ненадминати шедьоври на най-голямата праисторическа сбирка в Европа. Това сподели Ирина Атанасова, организатор отдел „ Работа с публики ” на РИМ-Стара Загора в изявление за Агенция „ Фокус “ .

„ Старозагорският музей има богата история. Тази седмица на 28 май (петък) се навършиха 114 години от полагането на основите на музейното дело в Стара Загора. По мотив тази годишнина в РИМ – Стара Загора посетителите могат да се срещнат с галерия, отдадена на дългогодишния ръководител на Археологическо сдружение „ Августа Траяна ” и организатор на музея Атанас Кожухаров (1861-1931 г.) “, изясни Атанасова.

„ Днес РИМ – Стара Загора има ненадминати шедьоври на най-голямата праисторическа сбирка в Европа, високостойностни сбирки от антично стъкло и бронз, многоцветни мозайки, уникати на средновековното изкуство, богата нумизматична и етнографска сбирка, скъпи реликви и документи от разнообразни столетия “, описа тя.

Атанасова посочи, че експозицията на музея е ситуирана в съвременна постройка с формата на песъчлив часовник. С повече от 1700 артефакти се наблюдава историята на града и неговите покрайнини от VІ хиляди прочие Хр. до възобновяване му след Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

Мариела ЧЕПЕЛОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР