София. Решението ни е да се използва ваксината на Янсен“.

...
София. Решението ни е да се използва ваксината на Янсен“.
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Решението ни е да се използва ваксината на „Янсен“

София. Решението ни е да се употребява имунизацията на „ Янсен “. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг пред Министерството на здравеопазването след съвещание на Националния имунизационен щаб, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ Изчаквахме решението на Агенцията по храни и медикаменти на Съединени американски щати за „ Ансен “, то е позитивно. Почти 7 европейски страни взеха своите решения и всички те са в посока да се употребява имунизацията без ограничавания, което е и нашето решение. На процедура чакаме още една доставка от 14 000 дози, тъй че със в този момент съществуващата ще се разпредели в този празничен интервал. Смятаме да насочим известно количество към туристическата промишленост, предвид на това да обхванем част от декларираните досега 80 000 души, да стартираме имунизацията преди старта на летния сезон. Използваме преимуществото, че е еднодозова и незабавно след постояването ѝ може да се издаде документ и да се знае кои хора от тази промишленост са предпазени “, разяснява той.

Доц. Кунчев уточни, че количествата от „ Янсен “ към момента са малко и към този момент няма да се насочват към пунктовете. „ Ще е по-правилно да се употребява в групи, където желаеме да реализираме по-бърз резултат. Освен при туристическата промишленост, имаме и някои по-труднодостъпни групи, ромско население “, изясни той и добави, че става дума за места, където ще е по-трудно да намерят хората за втората игла.
Габриела ГАНЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР