София. Разширяването на Европейския съюз трябва да е основано на

...
София. Разширяването на Европейския съюз трябва да е основано на
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Процесът на разширяване на ЕС следва да е основан на устойчиви резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите

София. Разширяването на Европейския съюз би трябвало да е учредено на постигането на устойчиви резултати в построяването на добросъседски връзки на Балканите и това следва да е необратим развой във времето. Това съобщи президентът Румен Радев, който се срещна на „ Дондуков “ 2 с министъра на външните работи на Португалската република Аугущо Сантуш Силва и европейския комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи, оповестиха от прессекретариата на президента . В срещата взе участие и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Възможните подходи за ускорение на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бяха във фокуса на диалога.

Румен Радев акцентира забележителния напредък в европейския дневен ред, реализиран в границите на португалското председателство на Съвета на Европейски Съюз, и открои напъните на европейските институции за още по-тясното приобщаване на Западните Балкани към Обединена Европа. България е виновен член на Европейски Съюз и ще продължи да подкрепя претендентите за присъединение към Съюза да изпълнят Копенхагенските критерии за участие и да утвърждават правилата на добросъседство и спазването на човешките права, които са в сърцевината на европейското съдействие, уточни президентът.

„ За България европейската вероятност на Западните Балкани и разширението на Европейски Съюз са неоспорим приоритет “, акцентира още президентът и добави, че за постигането на ефикасни резултати за страните, кандидатстващи за участие в Европейски Съюз, най-съществен е директният и открит разговор. “Затова ние желаеме да забележим не заявления, а ясни гаранции за нашата национална сигурност и за нашите национални ползи ”, уточни още Румен Радев.

На срещата бяха подчертани и отличните двустранни връзки сред България и Португалия, израз на които е и идното посещаване на президента на Португалската република Марсело Ребело де Соуза през месец юни у нас.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР