София. Процедура за близо 70 млн. евро (136 226 120

...
София. Процедура за близо 70 млн. евро (136 226 120
Коментари Харесай

Министър Лорер: Програма за близо 70 млн. евро ще стартира до месец по ОПИК за енергийно ефективни технологии в МСП

София. Процедура за близо 70 млн. евро (136 226 120 лева.) ще започва до месец по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ /ОПИК/. Това оповестиха от Министерството на стопанската система. Целта на поддръжката за дребните и междинни предприятия (МСП) е да се усилят вложенията в енергийно ефикасни технологии. Това стана ясно по време на показване на проектобюджета на Министерството на нововъведенията и растежа от министър Даниел Лорер в Комисията по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание.

Средствата за процедурата по ОПИК са от транша за 2022 година на инструмента REACT-EU. Планира се да бъдат употребявани при възобновяване на капиталовата активност на МСП, съществено възпрепятствана от ограничаващите ограничения по отношение на COVID-19, и при оправянето с прехода към зелена стопанска система. Мярката е от изключително значение в подтекста на забележителното нарастване на цените на електрическата енергия и природния газ.

„ Още близо 10 млн. лева са обезпечени по процедурата за така наречен Големите дребни компании, като по този метод над 170 компании от аварийните описи по нея ще могат да получат финансиране по програмата “, добави Лорер.

Той уточни, че Министерството на нововъведенията и растежа ще поддържа общата цел за въвеждането на качествени стандарти за оценка и надзор на стратегии, принадлежности и планове, свързани със тласъци за бизнеса, като се облекчи процесът на достъп, кандидатстване и ръководство за елиминиране на корупцията и възстановяване на икономическата среда.

Министърът посочи още, че министерството ще работи за дейно, ефикасно и насочено към резултатите потребление на фондовете за конкурентоспособност на Европейския съюз и Националния проект за възобновяване и резистентност.

По думите му планът на бюджет за 2022 година на Министерство на нововъведенията и растежа има същата цел, както държавният бюджет на Република България. „ Идеята е да реализираме по-висок стопански напредък с фокус върху новаторския напредък. Мисията на ведомството е да води ясна и транспарантна политика, която пази държавния и публичния интерес и е учредена на европейските правила, защото министерството работи със средства от оперативните стратегии “, сподели той.

Лорер акцентира, че задачата на Министерството на нововъведенията и растежа е основаването на удобна среда за привличане на вложения и приложение на нововъведения, възстановяване на интернационалния имидж на България и привличане на висококвалифицирани фрагменти в поддръжка растежа на българската стопанска система.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР