София. Промяната“ - за 100 дни да докаже почтеността си,

...
София. Промяната“ - за 100 дни да докаже почтеността си,
Коментари Харесай

Рамадан Аталай: „Промяната“ - за 100 дни да докаже почтеността си, ДПС ще изчака

София. „ Промяната “ - за 100 дни да потвърди честността си, Движение за права и свободи ще изчака. Това сподели Рамадан Аталай, депутат от Движение за права и свободи в 47-ото Народно заседание, в предаването „ Беновска пита “ във и в и по Радио К2 на 93.9MHz, оповестиха от екипа на предаването .



Рамадан Аталай съобщи позиции по следните тематики:

Приетият от Народното събрание мораториум върху цените на тока и парното.
„ Какво се случи тези дни в Народното събрание? Вие сте енергетик дето се вика по рождение и по орис и бяхте извънредно явен в разбора си, трябваше ли да се постанова мораториум? Цените скачат, само че мораториум по какъв начин се постанова? “, попита водещата Беновска. Аталай отговори: „ Какво се случва в Народното събрание – нищо ново под слънцето! Стремежът на ръководещите да оказват помощ на обществото, с цел да могат да ги спасят от вдигащите се цени и в същото време новата група от народни представители, които са в Народното събрание със същото предпочитание, само че сякаш при тях още не е приключил изборният развой, предизборната акция. Повече се държат, все едно се намират на сцената на някое читалище на село, където се пробват да завоюват гласовете на гласоподавателите, а това време към този момент мина и би трябвало към този момент да стъпят съществено, да заловен кормилото и да ръководят страната. Аз се пробвах да прикани премиера Кирил Петков да вземе ръководството в свои ръце, тъй като виждате, че обединението към момента е нежна, няма център на ръководство, значимо е в едно ръководство да се знае кой кара влака. Вкараха България в такава обстановка, че имиджът на страната ни се срина, имиджът пред вложителите, пред търговците! Всеки мораториум е едно деяние, което значи, че ти нямаш различен излаз и отлагаш решението на въпроса! “.
„ Само да Ви напомня какво сподели Кирил Петков в деня, в който показа своя проектокабинет преди да бъде утвърден! “, траял Беновска и пусна запис от отговорите на Кирил Петков на нейните въпроси при представянето на състава и структурата на кабинета от 11-ти декември 2021 година:

Илиана Беновска: Здравейте и на добър час, господин Петков! Отдавна не бяхме Ви виждали с вратовръзка. Това какво значи? Че влизате в една по-официална роля ли? И имам 3 въпроса.
Първият е: Кой е целта, от който в никакъв случай, при никакви условия, под напън от съдружни сътрудници, задгранични посолства или съпротива няма да се откажете?
Вторият ми въпрос е: Ще помолите ли сътрудниците си от Министерски съвет да подпишат и те - както вие във вашата партия - Договори за Почтеност или както го наричате?
Третият ми въпрос е: И към господин Събев, тъй като той ще дава отговор и за превоза, електронните медии и връзките. Как ще определите отношението си към медиите. Ще ги делите ли на „ свои “ и „ непознати “? Ще имате ли желания? Защото до момента, като че ли, избирахте внимателно къде да се явявате? Всички ли медии ще имаме право на контакт, изявленията с Вас персонално и с другите министри?
Кирил Петков: Благодаря! Нека първо всички въпроси към мен бъдат заложени и след това де вариант думата на някои от министрите, към които бяха адресирани въпроси. Мотото на това държавно управление ще бъде „ Нулева приемливост към корупцията “! Това ще бъде алената линия, през която нито един от министрите не може да премине. И тази коалиция ще бъде в този си състав единствено и само, в случай че това мото се съблюдава. Това е ясно и изрично. Всеки български лев, който ще бъде изхарчван от изпълнителната власт, ще би трябвало да минава критерия „ нулева приемливост “ към корупцията “.
За втория Ви въпрос. Всъщност, аз бих дал отговор и на последния Ви въпрос. Медиите ще имате опция за оптималната информация за всяка една от дейностите, които вършим. „ Прозрачност “ ще бъде друго мото, обвързвано с първото мото, което ще се опитаме да дадем. Но „ Прозрачност “ няма да бъде единствено към изпълнителната власт. Това ще бъде и за финансирането на медиите. Ще желаеме да дадем ясна визия на българския народ какви средства при какви медии отиват. За да има цялостна отчетност за това. Така, че всеки да е наясно, че тези средства са на данъкоплатците и те би трябвало да се изразходват по най-смисления метод. С други думи, към този момент няма да има непрозрачно финансиране от нечие министерство към нечии медии. Ще има един критерий към всички и цялостна бистрота.

Илиана Беновска: За Договора за Почтеност?

Кирил Петков: В момента, щом подписахме нашия Договор-Споразумение сред съдружните сътрудници, всеки един от нас даде личното си заричане, че оттук насетне тези неща, под които се подписваме, включват, несъмнено - както знаете - всяка една от главите започваше с „ Нулева Толерантност към Корупцията “. Всъщност, в самото съглашение има всичките детайли на честност. Ако ние успеем да реализираме тези цели, то действително сме потвърдили, а освен говорили, че сме работили честно.

Илиана Беновска: А господин Събев ще каже ли няколко думи за електронните медии?

Кирил Петков: Накрая, в случай че желаете, може да питате единствено него - особено за Вашата медия, дано да адресираме и другите въпроси!

Беновска продължи: „ Какъв е Вашият разбор на това, което чухте в този момент от позиция на миналите 3 дни в Народното събрание, срещите, които направи Кирил Петков в Брюксел и снощното му изявление по „ Панорама “? “. Рамадан Аталай отговори, че да се приказва за честност е доста съществено и човек би трябвало и да го извършва. Почтеността или я имаш, или я нямаш. Той продължи: „ Движение за права и свободи сме онази политическа групировка, от дълги години и в Народното събрание и сме взели участие и в ръководството, нашите дейности постоянно са били доброжелателни. Когато се образува ново държавно управление, ние постоянно сме подготвени да създадем такава конюнктура най-малко първите 100 дни да могат да се ориентират. Понеже не е елементарно да влезеш в ръководството от Харвард, камо ли пък от София. Но не е простено на Кирил Петков и Асен Василев, тъй като те бяха в ръководството през последните 2 месеца и би трябвало да са по-наясно със обстановката и в енергетиката, би трябвало да са наясно и публичните упованията. Така че сега Движение за права и свободи сме по-толерантни, поддържаме това ниво, което изисква обществото от нас. Обществото към този момент се умори да слуша улични изрази от вида „ пич “, „ простак “ или „ измамник “ от святата парламентарна естрада. Обществото не желае и да слуша изрази като „ нулева приемливост “, то желае да види резултати, само че както стартира това държавно управление, имам възприятието, че или не им е ясно по какъв начин стоят нещата, или им е доста ясно – двете крайности! Въвеждането на мораториум първия път, когато ГЕРБ ги подхлъзна с банановата или динена кора, на втория ден съгласно мен те към този момент целеустремено вкараха мораториум! “.
Рамадан Аталай съобщи, че посредством мораториума няма по какъв начин да помогнем на битовите консуматори без да засегнем предприятията, които създават и доставят сила. Няма баланс. ЕРП-тата и ЕСО ще изгубят 500 милиона, е цената на електрическата енергия е арестувана на ниво, което не удовлетворява обществото.
Беновска продължи: „ Вчера Асен Христов, новият притежател на ЧЕЗ, сподели доста искрено, че това ще докара до доста по-чести повреди в снабдяването, неспособност на сдруженията да заплащат на контрагентите си, които поддържат мрежата! “. Събеседникът ѝ отговори, че Движение за права и свободи и самият той са говорили същите неща. Той продължи, че сега европейските страни ползват най-различни способи и практики, с които да оказват помощ на битовия консуматор, само че и на общините, и на бизнеса. Аталай съобщи: „ Режим на тока няма да има, тъй като има задоволително електрическа енергия, само че невъзможността да се достави тока до крайния консуматор е толкоз затруднена, че би трябвало частния бизнесмен за извади от джоба си и да заплати на страната разноските, посредством които доставя услуга на страната! При първия мораториум схващам, че те се пробват да се наложат, напук ще го създадем, тъй като виждате ли, преди една година Европейската банка е въвела мораториум за разплащанията, само че това не е банка! “.
„ Кои подхлъзнаха, ГЕРБ ли? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ ГЕРБ подхлъзнаха първия път, обединението още не е обединена, част от нея знае по какъв начин се ръководи и доста бързо се ориентираха в популизма. Тези партии, които живеят на гърба на популизма накараха тези партии, които се пробват да се харесат на обществото, само че към момента не знаят, че популизмът не би трябвало да влиза в енергетиката и вкараха популизма. Първият път беше напук, само че втория път, когато аз и всички, които се занимават с енергетика им споделиха, че има лобистки ползи в мораториума, по този метод ще източите фонда за енергийна сигурност в рамките от 250 до 500 милиона, те това към този момент го знаеха, тъй като хора към тях, техни спонсори, ще завоюват от въвеждането на мораториума! Трябваше да поканят шефа на КЕВР и да изискват от него формулата, посредством която се дефинира цената на електрическата енергия. А „ Топлофикация София “ така и така е банкрутирала, сега ще банкрутира още повече. Вдигането на цената в когенерацията на електрическата енергия в „ Топлофикация София “ към този момент кара хората, които се отопляват с дърва, да заплащат на софиянци топлинната сила. В вкарването на „ Топлофикация София “ във банкрут ще вкарат и „ Булгаргаз “ във банкрут! И имаше толкоз елегантни, интелигенти решения. Ние сме за хората да бъдат подкрепени да си заплащат сметките, общините да бъдат подкрепени да отопляват старческите домове, да поддържат публичните кухни. Общините сега нямат никакви средства. Но с мораториум това не се взема решение! Може да се понижи Данък добавена стойност, да се понижи акциза, може да се дадат ваучери, помощи на енергийно бедните. Защо би трябвало да дадем пари на северния склон на София, където си греят басейна с най-ниската топлинна сила, когато баба Айше или дядо Иван на село си свети единствено с крушчицата! “.

Каква ще бъде ролята на Движение за права и свободи в 47-то Народно заседание?
„ Каква ще бъде ролята на Движение за права и свободи в този парламент, всички ви подозират, че сте застанали там, където могат да се „ разпределят порциите “, изтъквам вашия почетен ръководител Ахмед Доган, само че го вършиме скритом? “, попита водещата Илиана Беновска. Рамадан Аталай отговори: „ Ако някой се съмнява в честността на Движение за права и свободи, в това, че сме доброжелателни, това значи, че политическите обединения, които нямат други принадлежности да оказват помощ на страната и на гласоподавателя, повече в тях очевидно работи завистта, в сравнение с действителността! Никога не съм бил подмолен, в никакъв случай Движение за права и свободи не е взело участие в подмолни дейности! Винаги сме били на висотата и сме носили отговорност, когато е належащо да се помогне на България. Никога няма да видите Движение за права и свободи за личен интерес да прокарва бюджет в Народното събрание. Никога няма да видите Движение за права и свободи да взе участие в корупционни схеми. Но постоянно ще видите, че някой, някъде по някакъв метод ще вкара клевета, че Движение за права и свободи са тези, които са неприятни в тази страна! “.
Беновска попита: „ Защо, откакто имахте подобен триумф на миналите избори и минаха толкоз години, откогато съществува вашата партия? “. Събеседникът ѝ отговори: „ Защото нямат други причини и се друса това дърво, което ражда плодове. Аз мисля, че Движение за права и свободи и нашите младежи, които идват в Народното събрание, минават съответната подготовка. В институциите, където изпращаме наши специалисти, също минават съответната подготовка, с цел да могат да дават отговор на позицията, която заемат. В Движение за права и свободи от вида „ калинки “ или хора, които не могат да разделят сламата на две магарета, мъчно могат да пробият! “.

Как Движение за права и свободи ще се пребори с подправените вести против себе си?
„ Това е добра декларация за бъдещето и ние ще продължаваме да следим. И най-после един закачлив въпрос, като говорите за младежите, като говорите за специалисти, четох в медиите, че „ основният прокурор би трябвало да бъде махнат преди Делян Пеевски да отслабне “! “, продължи Беновска. Рамадан Аталай отговори: „ Щях да се учудя, в случай че не ме бяхте питали за Пеевски, предишния път го поканихте! “. Водещата отвърна, че още не е получила отговор от Пеевски. Аталай отговори, че повода за това не е в него самия. Беновска продължи: „ Вън от шегите, по какъв начин ще измененията всичко това, което се върти като фейкнюз към него, към Движение за права и свободи? “. Аталай отговори: „ Няма да влагаме толкоз огромна сила да се занимаваме с несъществени неща! Ще създадем всичко допустимо да подпомогнем държавното управление да стабилизира страната. Но през последните дни виждам, че работят повече върху личния си имидж, в сравнение с за положението на страната. Но това са единствено първите дни. Ще бъдем в помощ на ръководещите до тогава, до момента в който разберем, че те са кривнали от онази линия, а линията им беше задоволително ясна! “.
„ Кога е това „ до тогава “, 100 дни ли? “, попита Беновска. Рамадан Аталай отговори, че за 100 дни ще си проличи. Той продължи: „ Ако за тези 100 дни не се потвърди честността им, в случай че за тези 100 дни те не схванат, че с изключение на ценова рецесия, с вчерашните дейности те вкараха енергетиката в рецесия в България, вкараха Народното събрание в такава обстановка да приема решения, които не знам дали са конституционно издържани. В Народното събрание само ГЕРБ се пробват по някакъв метод да ги уязвят, а те би трябвало да намерят политически изказ. Всъщност до момента в който те не заявят политическа визия за развиването на страната, ще се лутат непрекъснато сред честността, толерантността и ще отиват до Европейска комисия, ще се връщат и тук решенията, които ще се пробват да дават, постоянно ще бъде все едно някой им го е споделил и по тази причина го вършат. Тъй като не са политическа групировка виси им като дамоклев меч от горната страна, че това е една финансово-икономическа групировка и те би трябвало да създадат опит да излязат от тази си форма и това си съществуване и да влязат като политическа партия, която ще носи отговорността за ръководството на страната! “.
Водещата съобщи, че ще съобщи думите на Аталай на идващите посетители от изпълнителната власт – Асена Сербезова и Николай Събев. Рамадан Аталай отвърна: „ Чух, дори четох, че господин Събев щял да отнеме колите на ръководството на БДЖ и да пътуват с трен. Много ще ми е забавно на летището какво ще стане и по какъв метод! “. Така приключи диалогът сред Рамадан Аталай и Илиана Беновска в предаването „ Беновска пита “ във и в и по Радио К2 на 93.9MHz на 18-ти декември 2021 година

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР