София. Проблемите със Северна Македония са многоизмерни и не можем

...
София. Проблемите със Северна Македония са многоизмерни и не можем
Коментари Харесай

Д-р Георги Димов, БСП за България: Към проблемите със Северна Македония се подхожда елементарно

София. Проблемите със Северна Македония са многоизмерни и не можем да подхождаме към тематиката по този начин обикновено, както се прави през последните 10 година Може би се употребява политически дял, само че резултатите са трагични за България. Това съобщи доктор Георги Димов - представител на Групово дело " Народна мощ " в листата на " Българска социалистическа партия за България " от 23 МИР по време на полемика на тематика „ Външната политика на България към Северна Македония: сред неуспеха и безразличието “, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София . В полемиката взеха присъединяване и Чавдар Минчев - ръководител на Националната асоциация за интернационалните връзки (НАМО), Петър Мутафчиев – член на Народно събрание на Българска социалистическа партия и някогашен министър на превоза и историкът доцент Боряна Бужашка.

Според доктор Димов страната ни би трябвало ясно да съобщи, че науката би трябвало да участва в този спор. Да се търсят добросъседските връзки и геополитическите партньорства. „ България да бъде деен участник в икономическите и транспортните коридори “, добави още той.

По думите на доктор Димов през последните 10 година Българската страна се е намирала сред безразличието и неуспеха в тази външна политика.

„ Трябва да стартираме надали не изначало. Да изясним тактиката си и да имаме ясна идея какво вършим и надлежно, откакто дадем червен картон на това ръководство, което потвърди, че е дисфункционално във връзка с Северна Македония, да стартираме пътя си начисто. Не би трябвало да ни ръководи едно чуждопоклонническо държавно управление, което отстъпва от националния интерес и ние губим от това “, безапелационен е доктор Димов.

Според него би трябвало да се вземе мнението на специалистите, да се подходи национално отговорно и да се търси отбрана на българския интерес.

„ Не се подлъгвайте по опростяването и политизирането на тази тематика. Това са предизборни обещания, които не водят до нищо “, добави претендентът за народен представител.

„ Трябва да се концентрираме върху това, което ще оформи бъдещето ни. Историята е хубаво нещо, само че ние би трябвало да сме прагматични и да забележим през днешния ден и на следващия ден с какво можем да променим нещата, които не ни харесват. Като посланик мисля, че бихме могли да отговорим с една фраза – интензивно балканско съдействие. Това е пътят, по които можем да почистим по-бързо всички проблеми, които имаме със Северна Македония “, сподели от своя страна Чавдар Минчев, ръководител на Националната асоциация за интернационалните връзки (НАМО).

„ Не би трябвало да се не помни историята и не би трябвало да се вършат взаимни отстъпки с нея. Разбирам, че би трябвало да се създадат доста взаимни отстъпки, с цел да реализираме едни по-добри връзки със Северна Македония, само че в случай че би трябвало да ги вършим със личната си история, не знам дали си коства “, съобщи историкът доцент Боряна Бужашка.

По думите й има доста научни проучвания, свързани с македонския въпрос. „ В това отношение учените ни са си свършили работата – преди 1989 година и в този момент. Те би трябвало да бъдат употребявани като специалисти “, безапелационна е тя.

„ България няма лична тактика за политиката на Балканите и за връзките със Северна Македония. Ако успеем да създадем национална тактика по тези въпроси, то тогава няма да има никакъв проблем. Без значение коя политическа групировка ще ръководи, тя ще търси своите контакти и благоприятни условия “, счита членът на Народно събрание на Българска социалистическа партия Петър Мутафчиев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР