София. Придвижване в преговорите с РСМ трябва да има най-вече

...
София. Придвижване в преговорите с РСМ трябва да има най-вече
Коментари Харесай

Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на България в САЩ: Придвижване в преговорите с РСМ трябва да има най-вече заради нашия собствен интерес

София. Придвижване в договарянията с РСМ би трябвало да има най-много поради нашия личен интерес. Това сподели в предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България и дълготраен дипломат на страната ни в Съединени американски щати. Тя разяснява писмото, изпратено от двамата членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати - демократът Уилям Кийтинг и Клаудия Тени от републиканците, до посланика ни във Вашингтон Тихомир Стойчев, които приканиха България да позволи разногласието с РСМ до Нова година.

„ Писмото на двамата конгресмени е свършек на възходящи по интензитет и по натегнатост знаци, които идват към София, най-вече от европейските столици. За мен беше повратна точка обществено изявеното неспокойствие и раздразнителност от страна на Франция и Нидерландия. Смятам, че известно време уютно живеехме в упованието по-скоро Франция и Нидерландия да забавят процеса на пристъпване на договаряния с РСМ. Оказа се, че по-големият и стратегически интерес на Европейски Съюз надви. Франция е мощно нетърпелива да се почисти този въпрос досега, в който тя ще поеме председателството на съюза. Отдавна не можем да измамим по повод неналичието на прогрес нашите съдружници в Европейски Съюз. Работата е тежка, само че сами се вкарахме в този улей “, изясни Елена Поптодорова.

Последната година и половина бяха безусловно контрапродуктивни за огромната цел РСМ да стартира договаряния и да стане член на Европейски Съюз, добави Елена Поптодорова.

„ Огромна неточност беше, че този комплициран проблем, професионално и дипломатически комплициран, желае положително познаване на прецедента, бе поверен на дребна партия, явно значим съдружен сътрудник преди, само че партия, която имаше доста характерен личен интерес, който не безусловно съвпадаше с по-голямата външнополитическа и дипломатическа цел на България. Вкарани един път към този момент в този улей, излизането няма да е по никакъв начин леко. Отдавам въпреки всичко някакво очакване, че имаме промяна на настоящите лица, а в дипломацията това има огромно значение. Тази нова фаза идва вследствие на забавни избори у нас, декларирана нова позиция и ентусиазъм на отвореност, на по-малка догматичност в метода, по който ще се водят тези договаряния. И не става дума за изменничества “, сподели още тя.

България няма потребност от сив кордон, който да ни дели от останалите ни съдружници в Европейски Съюз, акцентира Елена Поптодорова.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР