София. При изключително голям интерес приключи 31-то Общо събрание на

...
София. При изключително голям интерес приключи 31-то Общо събрание на
Коментари Харесай

Над 300 делегати дискутираха проблемите пред българските общини с представители на изпълнителната власт на 31-то Общо събрание на НСОРБ

София. При извънредно огромен интерес завърши 31-то Общо заседание на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), в границите на което се организира дискусионния конгрес „ Актуални проблеми и бъдеща визия за общинските планове ”, оповестиха от НСОРБ. Въпреки затруднената зимна конюнктура, над 300 делегати взеха присъединяване в съвещанието. Кметовете и общинските съветници интензивно участваха в дебата с представителите на изпълнителната власт и показаха пред министрите настоящи тематики от общинския дневен ред.
За действително въвеждане на локални стопански, данъчни и екологични политики, в това число за нови приходоизточници в общинските бюджети, прикани вицепремиерът Томислав Дончев. В тази посока би могло да се разиска отварянето на по-широки долни и горни граници на ставките на локалните налози и такси, като всяка община според спецификата си посредством тях организира независима локална данъчна политика. Дебат следва да се организира и по налога за колите, като посредством разнообразни начинания се подтиква използването на новите коли, които са доста по - екологични, само че в прорез на това притежателите им заплащат по-високи налози.Заместник-министър ръководителят прикани за качествено осъществяване на плановете с европейски средства, за дейно натоварване на построените инфраструктури и гарантиране на устойчивостта им. Томислав Дончев дискутира с делегатите настоящи въпроси, свързани с практическо въвеждането на електронното ръководство. 109 общини към този момент са част от електронния продан на документи сред обществените администрации, 38 общини са в подготвеност за присъединение, а 8 общини са подали заявки за достъп до е-обмена.
Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания носи доста и забележими стопански, обществени и екологични изгоди за жителите ни, това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пред делегатите на Общото заседание. Кметовете приканиха за продължение на програмата и финансиране на всички здания със подписани контракти до края на 2016 година Председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов предложи и програмата на Сдружението бе допълнена с дейна работа в посока продължение на програмата.
Министър Нанков обясни детайлности за подготовката на новия Закон за ВиК услугите, както и за опциите за финансиране на общинските вложения и отговорности в бранша. Общините настояха за следващ път за по-прецизен метод при налагане на финансови корекции по плановете, подкрепени от Оперативна стратегия „ Региони в напредък ”.
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и заместник-изпълнителният шеф на Държавен фонд „ Земеделие ” Атидже Вели показаха настояща информация за договорирането на общинските планове от първия банкет по Програмата за развиване на селските региони и идната втора и последна покана за набиране на планове по подмярка 7.2. от програмата. Въпросите към министъра бяха свързани и с подготовката на идната Многогодишна финансова рамка на Европейския съюз за интервала след 2020 година. Участниците във форума подчертаха, че е от изключително значение непрекъснатия разговор и съгласуваност на напъните за отстояване на оптимално удобна за българските общини поддръжка по линия на бъдещата Обща селскостопанска политика. От особена значимост е отбраната на задоволителен запас по втория й дирек и по изрично потребния за всички заинтригувани страни на локално равнище метод на „ Воденото от общностите локално развиване ” (ВОМР). Обсъдени бяха и опциите за потребление на остатъчния аграрен фонд за общински капиталови планове.
Евродепутатът Андрей Новаков показа пред събранието персепктивите за развиване на о на Европейския съюз и Многогодишната му финансова рамка след 2020 година Бе очебийно, че е значима координацията на взаимните старания за основаване на условия за оптималната отбрана на националните ни ползи по бъдещите стратегии, финансирани от европейските фондове.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР