София. Президентът наистина има своето място и роля, въпросът е

...
София. Президентът наистина има своето място и роля, въпросът е
Коментари Харесай

Георги Първанов : Президентът наистина има своето място и роля, въпросът е как използва тези възможности

София. Президентът в действителност има своето място и роля, въпросът е по какъв начин употребява тези благоприятни условия. Това сподели президентът в интервала 2002-2012 година и създател на Политическа партия АБВ Георги Първанов на премиерата на авторската му книга „ Пътуване към паметта. Разкази за политиката “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ Това, което вършим, не е показване на книга, а четене. Тази книга е артикул на моят блян и очакване в миналото след години моите синове да посегнат към най-горния рафт и да я прочетат, да си опреснят спомените, тъй като те са претърпели всичко това “, разяснява Първанов.

По думите му президентът е мощен не със своите пълномощия, а със своето въздействие и престиж. „ Тук са неговите благоприятни условия и лостове за влияние. Стремял съм се да бъда нужния обществен коректив. Налага се да наложиш несъгласие и поради противоконституционност, само че и за това депутатите да правят по-качествено своята работа. Президентът в действителност има своето място и роля, въпросът е по какъв начин употребява тези благоприятни условия. Тук стои въпросът за взаимоотношенията президент-премиер “, уточни той и посочи, че страната ни има капацитет, само че въпросът е да се намерят хора, които да го употребяват. „ Имаме потребност от водачество и се надявам от ден на ден това да се случва в България. По-надолу от това не трябва. Затова, който с каквото може, да оказва помощ “, приключи словото си Георги Първанов.

Изпълнителният шеф на ЕВропейската фондация за възстановяване на изискванията за живот на труд Ивайло Калфин съобщи, че в случай че България има някакво неотменимо преимущество, което никой не може да отнеме, това е географското състояние. „ Всички тези планове, по които работихме се случваха. 2005 година имаше посещаване на президента в Белия дом. Там сложихме това, което беше за нас значимо и потърсихме и значимото за американската страна и се случиха нещата. С дейното присъединяване на президента успяхме да задействаме такива механизми, с цел да може България да реализира това, което искахме. Така влязохме на първата допустима дата – 1 януари 2007 година Това са съответни неща, които България постигаше във външнополитическите си връзки, с помощта на това, че държавните глави на съответните страни, се ангажираха “, сподели още Ивайло Калфин.

Депутатът от ПГ на АБВ в 43-тото Народно заседание и енергиен специалист Кирил Цочев също участва на представянето на книгата. Той съобщи, че се радва, че пътуваме към паметта и се връщаме. „ Правя 50 години професионална кариера и през тях съм отдал всичките си сили на енергетиката. Първанов написа за Големия шлем, който беше доста съдбоносен за България. Аз като вицепремиер в две държавни управления, отговарящ за енергетиката, съм почнал тези планове на равнище, след което те се стопираха “, напомни той. За АЕЦ „ Белене “ той уточни, че това е прелестен план. „ Иван Хиновски, който в този момент е от Политическа партия „ ИТН “, беше неприкрит последовател на плана, а в този момент е неприкрит съперник. Трябва да си пореден, не може по този начин “, добави Цочев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР