София. През 2021 г. 96.1% от нефинансовите предприятия с 10

...
София. През 2021 г. 96.1% от нефинансовите предприятия с 10
Коментари Харесай

През 2021 г. 96.1% от нефинансовите предприятия с 10 и повече заети лица имат достъп до интернет

София. През 2021 година 96.1% от нефинансовите предприятия с 10 и повече заети лица имат достъп до интернет. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ) . С закрепена интернет връзка разполагат 85.7% от предприятията, като при 39.8% оптималната скорост за събаряне на данни е по-висока от 100 Mbps. Близо две трети (63.4%) от предприятията с 250 и повече заети лица разполагат със скорост за събаряне на данни по-висока от 100 Mbps.

През 2021 година 58.4% от предприятията дават на чиновниците си портативни устройства, даващи опция за мобилна интернет връзка посредством мобилните телефонни мрежи, което е с 5.5 процентни пункта повече спрямо миналата година.

Относителният дял на заетите лица в предприятията, които разполагат с достъп до интернет, е 36.8%, а 17.6% употребяват портативни устройства с мобилна интернет връзка за служебни цели. Най-много заети лица употребяват интернет и портативни устройства с мобилна връзка в бранш „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - надлежно 92.3 и 54.6%.

Използване на уеб страница
През 2021 година 51.9% от предприятията разполагат със личен уеб страница, като максимален е техният дял при компаниите с 250 и повече заети лица - 87.7%.
На своя уеб страница предприятията главно дават следните функционалности:
- информация за предлаганите артикули и услуги - 77.2%;
- връзка или отпратка към профила си в обществена медия - 35.0%;
- опция за онлайн поръчки или резервации на артикули и услуги - 24.1%;
- следене или инспекция на статуса на направените поръчки - 14.9%.

Използване на обществени медии
През 2021 година 38.9% от предприятията употребяват разнообразни типове обществени медии, с цел да развиват активността си и да уголемяват своето наличие в интернет, като относителният им дял се е повишил с 5.1 процентни пункта спрямо 2019 година. Най-популярни са обществените мрежи (Facebook, LinkedIn, Xing, Yammer и др.), в които 37.9% от предприятията поддържат собствен профил, следвани от уебсайтовете за шерване на мултимедия (YouTube, Instagram, Flickr, SlideShare, Pinterest, Snapchat и др.) - 11.9%.

Използване на компютърни услуги в облак (cloud computing)
През 2021 година 12.8% от предприятията употребяват платени компютърни услуги в облак, с цел да усъвършенстват бизнес процесите си, като съществени консуматори са огромните предприятия с повече от 250 заети лица (44.6%).
Основните цели, за които предприятията употребяват облачните решения, са:
- е-поща - 79.7%;
- предпазване на файлове - 67.7%;
- офис програмен продукт - 60.2%.

Интернет на движимостите (Internet of Things)
Интернет на движимостите се отнася до взаимносвързани устройства, наричани още интелигентни или смарт устройства, които събират и обменят данни между тях и могат да бъдат следени или следени отдалечено по интернет. През 2021 година 15.0% от предприятията употребяват разнообразни типове взаимносвързани устройства или системи за оптимизация на бизнеса.

Електронна търговия
Електронната търговия съставлява покупка или продажба на артикули и услуги по интернет и може да бъде осъществена посредством уеб страница, уебприложение или посредством автоматизиран продан на данни (съобщения от вид EDI).
През миналата 2020 година 11.8% от предприятията продават артикули и услуги онлайн, а осъщественият оборот от електронна търговия възлиза на 6.2% от общия им оборот. Относителният дял на тези, които реализират уебпродажби посредством личен уеб страница или приложение, е 8.4%, а на употребяващите електронни пазари за търговия със артикули и услуги по интернет като eBay, Booking.com, Amazon, Alibaba, eMAG и други - 4.4%. Електронни продажби посредством известия от вид EDI правят 2.0% от предприятията.
От предприятията, които реализират уебпродажби, 97.2% продават артикули и услуги на клиенти от България, 32.5% на клиенти от страни - членки на Европейски Съюз, а 21.4% имат клиенти от други страни.
За десетгодишен интервал относителният дял на предприятията, които продават артикули и услуги посредством електронна търговия, се е нараснал близо два пъти.

Влияние на COVID-19
Пандемията от COVID-19 сложи съществени провокации пред бизнеса и наложи предприемането на ограничения за повишение на гъвкавостта на работния развой. През миналата 2020 година в предприятията са настъпили следните промени във връзка с отдалечения достъп:
- при 17.2% са се нараснали заетите лица, които имат далечен достъп до служебната електронна поща;
- при 14.7% са се нараснали заетите лица, които имат далечен достъп до ИКТ системите на предприятието (различни от електронна поща);
- при 23.3% се е нараснал броят на извършените отдалечени работни срещи.
При по-голямата част от предприятията тези промени са провокирани напълно от пандемията от COVID-19.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР