София. През 2020 г. има съществен спад на посетителите –

...
София. През 2020 г. има съществен спад на посетителите –
Коментари Харесай

Проф. Павел Стоев, директор на Националния природонаучен музей: През 2020 г. има около 30% спад на посетителите

София. През 2020 година има значителен спад на посетителите – към 30%, допустимо е и повече. Това сподели проф. Павел Стоев, шеф на Националния природонаучен музей при Българската академия на науките (БАН) в изявление за Агенция „ Фокус “ .

„ От началото на пандемията съблюдаваме прецизно рекомендациите на Министерство на здравеопазването. Направили сме път на придвижване за посетителите, с цел да не се засичат потоците на влизащите и излизащите от музея. Посетителите наложително би трябвало да носят защитни маски. Ежедневно се дезинфекцират всички повърхности в постройката. Поставени са диспенсери с дезинфектант на всеки етаж “, изясни проф. Стоев, като посочи, че по време на пиковете на болестта е измервана температурата на влизащите в музея. „ Служителите ни носят маски и наблюдават да няма скупчвания на хора. В постройката не се позволяват повече от 30% от потенциала на посетителите ѝ. Вземаме под внимание и равномерното разпределение на хората в залите по етажите. Приложили сме общоприетите правила, които се съблюдават от всички галерии и музеи “, сподели още той.

Проф. Стоев разясни, че през 2020 година има значителен спад на посетителите – към 30%, допустимо е и повече. „ Загубихме основна част от посетителите си – чужденците, поради рестриктивните мерки в пътуванията. Мерките, които Министерство на здравеопазването наложи за ограничение на работата с деца в институции като нашата, извънкласните действия, също доста понижиха посещаемостта “, добави проф. Павел Стоев.

„ Миналата година беше една от най-слабите в историята на музея, най-малко за последните 20 години. Това се следи освен при нас. Много музеи изпитват същите усложнения. Според разбори музеите в Италия, Франция, в целия свят, губят милиони евро от наложените ограничавания “, посочи той.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР