София. Предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и неговото

...
София. Предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и неговото
Коментари Харесай

Председателят на НС Димитър Главчев: Работим активно, за да реализираме успешно Българското председателство, а това е възможно само в пълно взаимодействие с европейските институции

София. Предстоящото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз и неговото парламентарно измерение разиска ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев с генералния секретар на Европейска комисия Александър Италианер и с началника на кабинета на ръководителя на Европейска комисия Мартин Селмайер. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
" Оценявам високо вашето посещаване в навечерието на историческо за страната ни събитие – първото председателство на Съвета на Европейския съюз 10 години след приемането на България в Европейски Съюз ", съобщи ръководителят на Народното събрание. " Осъзнаваме нашата огромна отговорност, тъй като след приемането на Лисабонския контракт ролята на националните парламенти е доста по-значима ", уточни Димитър Главчев. " Ние работим и се приготвяме интензивно, с цел да осъществяваме сполучливо нашето председателство, а това е допустимо единствено в цялостно взаимоотношение с европейските институции, по тази причина разчитаме на вашето съдействие и партньорство ", означи ръководителят на Народно събрание. Той добави, че мотото на председателството е изписано на постройката на българския парламент.
Темата за парламентарното измерение е обект на ежедневни полемики и взаимни съвещания на комисии в 44-тото Народно заседание, акцентира Димитър Главчев. Той осведоми гостите, че през юли народните представители единомислещо одобриха календар на парламентарното измерение. " Във фокуса ни ще бъдат Западните Балкани, районното съдействие, опазване на целостта на Европейски Съюз ", добави ръководителят на Народното събрание. Димитър Главчев уточни, че взаимоотношението сред законодателната институция и Европейската комисия е от значимо значение за триумфа на парламентарното измерение.
Председателят на Народното събрание означи още, че българският парламент е деен участник и в дебата по плана на Националната стратегия на Българското председателство. " Проектът, признат на 12 юли от Министерски съвет, е разпределен на парламентарните комисии и се разисква в най-широк формат с присъединяване на неправителствени организации, академичната общественост, научни среди ", съобщи още ръководителят на Народното събрание.
" Впечатлени сме от подготовката за идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз ", съобщи на срещата генералният секретар на Европейска комисия Александър Италианер. " В това се убедихме по време срещите си през днешния ден и от това, което вие споделихте с нас ", добави той. Гостът акцентира, че страната ни би трябвало да извърши доста значим и виновен проект и да бъде водач на страните-членки през този интервал. " Оценяваме доста високо подготовката на парламентарното измерение и сме уверени в неговата значима роля ", означи още той. На срещата бе разисквана идната среща на управлението на Народно събрание с Колежа на Европейска комисия на 5 януари 2018 година
Генералният секретар на Европейската комисия Александър Италианер и началникът на кабинета на ръководителя на Европейска комисия Мартин Селмайер се срещнаха и с ръководители на парламентарни комисии и представители на парламентарните групи.
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова акцентира, че всяко председателство на Съвета на Европейски Съюз има за цел да реализира действителни резултати по дневния ред на Съюза. " Вярвам, че ще допринесем за задълбочаване на междуинституционалния разговор, държим на това Европа да остане мощна и обединена и по тази причина мотото на нашето председателство е в смисъл „ Заедно сме мощни “, означи тя. Джема Грозданова съобщи, че България се ангажира да търси баланс и единодушие, с цел да продължи европейският план.
Председателят на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин означи, че в българския парламент има ясно схващане, че по въпросите на председателството политическите сили работят и ще работят дружно в името на триумфа на България и на Европейски Съюз. Той съобщи, че ръководената от него комисия има положително взаимоотношение с министъра по председателството Лиляна Павлова. " Ще държим освен на междуинституционалното взаимоотношение, само че и на координацията с европейските парламенти и Европейска комисия ", добави Кристиан Вигенин.
Народният представител Юлиан Ангелов съобщи от името на Обединените патриоти, че България съществено се приготвя за идното председателство и има вяра, че с него ще потвърди, че е пълноправен и заслужен член на Европейски Съюз.
Народният представител Велислава Кръстева изрази удовлетворение от подготовката на българската администрация за председателството. Тя означи, че за Движение за права и свободи е значимо да бъде изработен разбор на рисковете пред бъдещето на Европа.
Генералният секретар на Европейската комисия Александър Италианер съобщи, че България поема председателството в доста значим за Европа миг, когато тя има упорит дневен ред, обвързван с енергетиката, цифровия обединен пазар, сигурността, финансовите пазари, защитата, банковия съюз и единния пазар. Той означи, че след излизането на Обединеното Кралство от Съюза, фокусът ще се реалокира в източна посока, Западните Балкани ще придобият нова значителност и това открива благоприятни условия.
Александър Италианер уточни, че доста от тематиките, които са значими за България, се радват на поддръжката на Европейска комисия и по тях може да има триумф, в случай че страната ни взе участие като почтен медиатор, който упражнява напън. По думите му подготовката за председателството върви добре и приносът на България ще бъде от основно значение.
Началникът на кабинета на ръководителя на Европейска комисия Мартин Селмайер също означи, че България е добре готова за идното председателство. По думите му съветът, който ръководителят на Европейска комисия Юнкер дава, е „ не обещавайте прекомерно доста, постигайте повече “. Мартин Селмайер акцентира, че от 1 януари 2018 година София се трансформира в столица на Европейски Съюз и страната ни има опция да даде бъдещия образ на Съюза.
В срещата участваха и ръководителят на Комисията по защита Константин Попов, заместник-председателят на Комисията по правни въпроси Десислава Атанасова и заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси Евгения Ангелова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР