София. Предложеният вариант с четири района за ново деление на

...
София. Предложеният вариант с четири района за ново деление на
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Предложеният вариант за ново статистическо райониране е най-консенсусният

София. Предложеният вид с четири региона за ново разделяне на страната за статистически цели е най-консенсусният. Това съобщи в утринния блок на БТВ заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . Тя разяснява, че това райониране служи за задачите на отчитане на индикатори към Евростат, като стопански и обществени характерности на районите и за България като цяло. Деница Николова подсети, че според условието на Европейската комисия статистическите региони би трябвало да обгръщат избран брой население, като два от сегашните не дават отговор на това изискване и по тази причина страната би трябвало да предприеме нужните стъпки, с цел да се понижи рискът от наказания. „ Предложеният от работна група и след публични разисквания вид е изработен на географски принцип. Той е привързан също с историческите характерности на страната и с естествените особености на всеки един от регионите. Този модел дава опция за осъществяване на дълготрайна уравновесена районна политика. Това значи, че всеки един от регионите може да има характерни цели на развиване от позиция на географски характерности, естествени особености и запаси ", изясни районният заместник-министър.
В изменението на Закона за районното развиване, който сега е в развой на публично разискване, е заложен модел, при който всеки един от районите, съгласно спецификите и капацитета за развиване, ще може да получава съответно финансиране за избрани планове. „ Новата визия във връзка с районната политика е да имаме характерни особености за всеки регион, той да може да се преглежда диференцирано и средствата да се ръководят диференцирано ", уточни Деница Николова.
Тя изясни, че не е належащо да се дефинират центрове на регионите от равнище две, тъй като в тях не се извършват административни функционалности. Функционират районни препоръки, които ще вземат решение във връзка с плановете, които да бъдат финансирани. Работим в изискванията на електронно ръководство и всички планове могат да бъдат оценени и селектирани по електронен път. „ Не е належащо препоръките да бъде разположени някъде и в регионите няма да има град, който да е по-голям от останалите ", съобщи Деница Николова.
Във връзка с парцел, обиден от изпълнявано в съседство строителство на нова постройка, заместник-министърът разяснява, че има подозрения за разминаване на сред капиталовия план и утвърждения обстоен организационен проект. По тази причина Дирекцията за народен строителен надзор приготвя нужните документи, с цел да сезира прокуратурата. Тя може да направи нужната инспекция и има пълномощие да реши дали издадено от община Балчик позволение за градеж може да бъде оповестено за незначително.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР