София. Позиция до медиите от Иван Гецов (изпълнителен директор на

...
София. Позиция до медиите от Иван Гецов (изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Позиция до медиите от Иван Гецов и Никола Стоянов

София. Позиция до медиите от Иван Гецов (изпълнителен шеф на „ ВМЗ “ ЕАД 2015 – 2022 г.) и Никола Стоянов (председател на Съвета на шефовете на „ ВМЗ “ ЕАД 2021 – 2022 г.), изпратена на публицистичната поща на Агенция Фокус:

Във връзка с извършената конференция на министъра на стопанската система и промишлеността по отношение на износът на оръжие за Украйна от Корнелия Нинова заявяваме, че бяха направени редица операции.

На първо място, единственият орган, който взема решение, за коя дестинация и какви артикули, свързани с отбранителната промишленост да бъдат изнасяни, e Междуведомствената комисия по експортен надзор, на който принципал е министър Корнелия Нинова.

Наистина „ ВМЗ “ имаше подписан контракт с последна дестинация Афганистан, който в следствие клиентът изиска да бъде пренасочен за Украйна. Договорът обаче е от 2021 година и до началото на 2022 година е изпълняван за там. Искането за пренасочване на изделията за Украйна пристигна във ВМЗ на 28 януари 2022 година Същото ясно се вижда от документа, който министър Нинова показа на медиите през днешния ден. Така че тук е първата огромна операция направена от Корнелия Нинова – Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на Служебното държавно управление.

След полученото искане във ВМЗ, изпратихме цялата документи към Министерството на стопанската система и промишлеността, което в този миг се ръководеше от министър Корнелия Нинова, защото единствено те могат да се произнесат по него. Устно ни бе подредено дестинацията да бъде сменена с друга страна „ без да се загатва Украйна “. За да запазим въпреки всичко конфиденциалност няма да споменем за коя страна продукцията отпътува, само че това се случи извънредно бързо и с разрешението на Комисията, ръководена от Корнелия Нинова. С други думи – позволеното за този експорт е направено постоянното държавното управление, в което тя взе участие като вицепремиер.

Като хора работещи от години в този бранш, считаме, че е извънредно нездравословно да се изнася сходна информация, камо ли от отраслов министър. Тъй като обаче тя го направи, само че спести цялата истина на обществото за нашето злепоставяне, сме длъжни да почистим всички обстоятелства. За да не наподобява обстановката като дума против дума, може всичко да бъде потвърдено доста елементарно – в случай че думите на министър Нинова са истина, дано разгласява отводът на Междуведомствената комисия, който твърди, че се е разпоредила да бъде изработен. Ние знаем, че подобен няма, в противен случай цялата продукция отпътува за друга страна, макар че има ясна документална диря, че крайната дестинация в действителност е Украйна. Всичко това се случи по времето, в което министър бе Корнелия Нинова.

Припомняме, че обществено министър Нинова неведнъж е заявявала, че нашето освобождение от ВМЗ е поради „ неприятни финансови резултати “. Това единствено по себе си също е неистина, за която към този момент има заведени каузи против нея, само че днешната разказана история пред националните медии надминава всички показа на здравия разсъдък.

В умозаключение бихме желали да се обърнем към Корнелия Нинова и да заявим, че ние сме експерти и не сме обвързани с никоя партия. Единствената ни цел е била предприятието да работи, хората да получават заплатите си постоянно и да продължим модернизацията му. Впрочем, последните месеци, в които размерите на нови поръчки са големи, можеше да се реализира доста повече за сдружението, в случай че политическото управление на Министерството на стопанската система и промишлеността не се интересуваше повече от фирмени ползи на обособени частни субекти, а не тези на страната. Нещо повече, за ВМЗ като комерсиално сдружение даже би било по-добре да изнася непосредствено за Украйна, а не както сега го вършат и оставят десетки милиони за частни компании и медиатори от други страни. Именно обаче тъй като ВМЗ е държавно сдружение крайната дума има неговият принципал в лицето на Министерството на стопанската система и промишлеността и никое управление на завода не може да взима еднолично сходни решения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР