София. Показателно е, че една малка група от хора може

София. Показателно е, че една малка група от хора може ...

Деница Петрова, Грийнпийс - България: Показателно е как една малка група от хора може да промени политики, стига да имат куража и смелостта да заявят промяната, която искат да видят в света


София. Показателно е, че една малка група от хора може да промени политики, може да промени как се случват нещата в света, стига да са достатъчно мотивирани хората да имат куража и смелостта да заявят тази промяна, която искат да видят в света. Това каза за предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус" директорът на "Грийнпийс" - България Деница Петрова по повод 50-тия рожден ден на организацията.

"Историята на организацията е много показателна, а именно 12 души се отправят на пътешествие да спрат ядрени опити. Доста смелост и кураж се изисква от тези хора и от тази малка група в годините се разраства до едно огромно движение – 55 страни в целия свят. За мен все още е толкова показателно, че една малка група от хора може да промени политики, може да промени как се случват нещата в нашия свят, стига да са достатъчно мотивирани хората да имат куража и смелостта да заявят тази промяна, която искат да видят в света. Ние продължаваме по този начин да работим вече 50 г. Виждаме раните на Земята, екологични проблеми и търсим решения, предлагаме решения. Продължаваме много хора, активисти, доброволци, те са тези които показват, които водят пътя напред и благодарение на тяхната енергия и любов към Земята, всъщност организацията продължава да съществува и да действа", каза още тя.

Деница Петрова допълни, че тази седмица в София ще прожектират документалния филм „Как да променим света“, на Фестивала на реките, който ще се проведе в София на „Лъвов мост“ в неделя от 20.00 ч.

"Който иска може да заповяда на този фестивал.През последната година работим и говорим много повече за реките и какво е състоянието на реките. Обръщаме специално внимание на р. Марица. Говорим също и за р. Сазлийка и как климатичните промени ще се отразят върху потока на реките и екосистемите, които са свързани с реката. Така че, който иска може да види този филм. Той разказва именно историята на тези 12 души, които преминават през най-различни неща в своя живот. Филмът дава надеждата, че все повече хора продължават да припознават каузата, продължават да търсят начини и да действат в защита на природата и на Земята", обясни тя.

Деница Петрова уточни, че тази година "Грийнпийс" - България са навършили 10 години. Тя е от самото начало част от организацията и според нея това са били много наситени 10 години.

"Работехме по кампания за устойчиво рибарство, за пчелите, за това те да не биват убивани от пестициди, които са много вредни за тях. В последните години работим по една много тежка кампания и това е кампанията за енергиен преход. Вярваме, че начинът, по който произвеждаме енергия, не трябва да се случва чрез горене на изкопаеми горива, въглища. И че има достатъчно растения вече, които могат да ни помогнат да сме енергийно независими, да произвеждаме енергията, топлината, електричеството, от които имаме нужда на ниво домакинство, община и това да става по начин, който да не увеличава климатичната криза, да не увеличава емисиите в атмосферата, защото това е най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента – как можем да намалим тези последици от климатичната криза, които вече ги виждаме всяко лято, виждаме пожарите, виждаме наводненията. Има какво да се направи, трябва да се действа така, а не да се отлага в бъдещето за един неопределен момент, като изгарянето на въглища и изобщо на изкопаеми горива", категорична бе Петрова.

Вилислава ВЕТРЕНСКА

Източник: focus-news.net