София. Партиите от протеста постигнаха успех на изборите. Това каза

...
София. Партиите от протеста постигнаха успех на изборите. Това каза
Коментари Харесай

Теодор Славев: Вариантът ГЕРБ да успее да състави кабинет клони към нулата

София. Партиите от митинга реализираха триумф на изборите. Това сподели политологът и анализатор Теодор Славев за предаването „ Софийска естрада на Радио „ Фокус “ . Той разяснява, че част от тези партии е и Българска социалистическа партия, тъй като социологическите сондажи сочат, че тези, които са подкрепяли летните митинги, поддържат и Българска социалистическа партия. Според анализатора конфигурацията, която българският народ е изпратил в Народното събрание, е против статуквото. “Това значи автоматизирано и непосредствено, че ГЕРБ не могат да сформират кабинет в тази настройка, просто няма с кого. ”
Вотът в София демонстрира, че гласоподавателите в столицата усещат със сетивата си, че ръководството на ГЕРБ е порочно, уродливо, развалено, уточни политологът. По думите му е още рано да се каже дали печелившите са българските жители, тъй като занапред ще би трябвало политическите субекти да потвърждават резистентност против корупционния модел на ГЕРБ. Въпреки всичко сега жителите имат доста посланичество в Народното събрание и това е пътят към качествена смяна на досегашния модел на ръководство. Теодор Славев сподели още, че една от значителните характерности на тези избори е разбъркването на пластовете, съществуването на солидно анти-ГЕРБ болшинство и вярата за смяна. Той обаче предизвести, че има възможност под маската на справяне с пандемията да забележим доста безпринципни решения. “Трябва да предупредим, че тези безпринципни решения за управнически обединения могат да не устоят и протестният капацитет е доста висок. ”
Политологът напомни, че съблазънта на властта е най-силният опиат и доста кардинални хора са се пречупвали. “Надявам се новоизбраните народни представители да устоят на тези високи условия на гласоподавателите и в действителност да работят за качествена смяна на България. ”
Теодор Славев разяснява, че в случай че някой се съгласи да прави ръководство под каквато и да е форма с ГЕРБ, това ще докара до нова вълна от митинги. “В момента ГЕРБ няма съдружник, на база декларирани поръчки по време на акцията, още веднъж споделям, че като влязат в Народното събрание хората се трансформират, само че на този стадий този сюжет е неосъществим. Вторият вероятен сюжет е да се сглоби управническа коалиция, която да е формирана посредством изследователски мандат или на Слави Трифонов, или на Българска социалистическа партия. Тя, обаче, би трябвало да събере идеологически несъвместими неща и рискът да се счупи е висок. Едно такова болшинство, обаче, би могло да сформира програмно ръководство – тук не приказвам за експертен кабинет с незнайни сложени лица, анонимни, а за болшинство, което да сформира програмно ръководство с времеви небосвод. Да реши належащите проблеми, свързани с непосредствените здравни и стопански опасности от Ковид, Избирателния кодекс, промяна на Висшия правосъден съвет, висящия въпрос с основния прокурор, здравната промяна. Да се дефинира времеви небосвод в тези пет-шест пункта, в който едно парламентарно болшинство ще поддържа сходен вид промени и ще сформира такова ръководство. ”
Според Славев разновидността ГЕРБ да успее да сформира кабинет клони към нулата. “Едната алтернатива пред тях е да върнат незабавно проучвателния мандат с обяснението, че те не желаят да работят с никоя от партиите в Народното събрание. На партиите от митинга им би трябвало Българска социалистическа партия, която аз персонално също разпознавам като партия на митинга, макар ниския резултат, който се дължи и на справедливи, и на субективни фактори. Въпросът тук е дали те ще преминат към слагането на тези пет-шест пункта, по които да търсят поддръжка. ” По думите на политолога би трябвало да се води политика на компромиса, на дипломацията, само че не е несъмнено дали политическият хайлайф в България е дорасъл за това, което е процедура в европейските страни. Според Славев при вид – президентът да връчи изследователски мандат за сформиране на държавно управление, не е изключено той да избере Българска социалистическа партия. “Първо, това е партията, която го е издигнала, второ, тя е и третата политическа мощ. ”
Теодор Славев добави, че съгласно него партиите, които влязоха в този момент в Народното събрание, би трябвало да минат през теста на ръководството, тъй като този тест ще покаже дали те ще получат още по-голямо доверие от жителите, променяйки нещата към по-добро, или ще се провалят. “Така че на мен ми се желае по-скоро да забележим някакво ръководство отвън ГЕРБ, с цел да може след това да преценяме. ”

Росица АНГЕЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР