София. Партиите на промяната с мнозинство в КС - да

...
София. Партиите на промяната с мнозинство в КС - да
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев: Партиите на промяната с мнозинство в КС - да не спрат Петков за премиер

София. Партиите на смяната с болшинство в Конституционен съд - да не спрат Петков за министър председател. Това сподели доцент Стойчо Стойчев, политолог, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ във, във и във, както и по Радио К2 на 93.9MHz, оповестиха от екипа на предаването .

Доц. Стойчев съобщи позиции по следните тематики:

Изборът на Радев за президент втори мандат
Беновска стартира диалога с въпрос към Стойчев по какъв начин се усеща с новия остарял президент на България - Румен Радев. “Прекрасно. Надявам се да спре острата борба. За трети мандат не може да се кандидатира, в случай че не разработим някакъв съветски сюжет. Би трябвало да се поуталожат пристрастеностите и в обществото. Получиха всички каквото желаеха. Тези, които желаеха да вършат смяна, в този момент ще вършат смяна. Тези, които желаеха да останат в политиката, макар смяната, ще останат в политиката. Надявам се да се порадваме на политическо успокоение, да се одобряват резултатите, каквито са. Дано Харвардския модел нещо читаво да направи ” сподели доцент Стойчев. Той продължи с това, че политиката е място за хрумвания и въпросът е дали концепциите на Петков и Василев ще се осъществят в цялостен мащаб и въобще дали ще “хванат почва в едно по-ориенталско общество и в условия на непублична политика и връзки, както и липса на общество като цяло ”.

Консултации сред Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ за сформиране на държавно управление
Беновска означи, че Кирил Петков и Асен Василев от 23.11 до през днешния ден 27.11 организират съвещания с политическите партии Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Водещата попита доцент Стойчев какво може да се чака след консултациите. Стойчев счита, че ще се показва единодушие по доста въпроси, което може да докара до реализация на мандат, въпреки да не е ясно дали тези партии ще гласоподават за подобен. “Предполагам, че ще гласоподават и трите партии зад Политическа партия. Аз допускам надълбоко Има Такъв Народ в една по-различна роля, да саботират държавното управление на Радев. Винаги играеха в услуга на ГЕРБ или на статуквото. Два пъти направиха да не стане, само че в този момент ще стане и по тази причина по-добре да са вътре. Хората на Бойко по-добре да са вътре, с цел да могат да объркат обединението в някакъв миг, в сравнение с да се конфронтират и да бъдат заобиколени под някаква форма. Може би, злоупотребявам, само че тези партии си разрешиха не малко спекулации през последните месеци ” разяснява доцент Стойчев. Той показа, че чака да бъдат излъчени министри от Политическа партия и Българска социалистическа партия.

Петков и Василев на среща с Нинова; Политическият блок на Радев
Беновска акцентира, че Българска социалистическа партия има максимален добър или неприятен управленчески опит, а Кирил Петков и Асен Василев са били снимани от ПИК да гостуват на Корнелия Нинова на Позитано. Доц. Стойчев сподели, че четирите партии в Народното събрание са електорално подвластни и като легитимация са подвластни от президента Радев. “На предишните два тура на изборите хората гласоподаваха за него. Нищо, че вотът се разпредели официално сред няколко партийни субекта. Те в Народното събрание ще образуват блок и това не е блокът на Асен Василев и Кирил Петков, а на Румен Радев. Няма различен водач. Христо Иванов можеше да стане, само че доста бързо завършиха нещата там ” счита Стойчев. Той означи, че Иванов е имал късмет да бъде различен водач на този блок, само че за жалост не се е случило. Политологът съобщи, че Асен Василев и Кирил Петков нямат уменията, класата и желанието да станат политически водачи на този блок, а ще бъдат хората в изпълнителната власт със свежи решения за промени, смяна, само че няма да са политици от ранга на Румен Радев.

Мнозинство в Конституционния съд
Беновска прочете коментар от фен - има ли заплаха Конституционен съд да разгласи избора на Кирил Петков за министър председател за противозаконен, по отношение на нарушаването на Конституцията. Доц. Стойчев сподели, че партиите на смяната са говорили, че има решение за правосъдна промяна, която може да бъде реализирана без конституционно болшинство. “Ако са сметнали, че могат да вършат такива промени, това значи, че в Конституционен съд са си обезпечили някакво болшинство, тъй като всеки опит за смяна през Народно събрание на закона за правосъдната власт и посредством него да се промени нещо във Висш съдебен съвет и оттова да се промени нещо във връзка с основната прокуратура, ще отиде непосредствено в Конституционен съд, има кой да го сезира, има кой да му се оплаче и тези хора явно са сметнали гласовете в Конституционен съд, че да имат на своя страна болшинство. Това значи, че очевидно си е оплела лисицата кошница добре и в Конституционен съд си е подплатила нещата, с цел да няма изненади ” сподели Стойчев.

Николай Събев
Беновска означи, че за един от най-големите донори на Политическа партия - Николай Събев, притежателят на “Еконт ”, провъзгласен за предстоящ министър на превоза, огромен модернизатор във връзка с инфраструктурата, се приказва, че няма да стане министър, а Гроздан Караджов, доближен на Иван Костов, се обрисува като най-надеждна кандидатура. “Дали лисицата си е оплела кошницата хубаво, или по-скоро лисичетата, или в тази кошница има бомба със закъснител, тъй като Николай Събев е човек с състояние и едва ли ще остане безразличен да не даде отговор? ” попита Беновска. Стойчо Стойчев сподели, че Събев може да е решил да не става министър и да си осъществя политиките като неофициален водач. Доц. Стойчев допуска, че Събев няма да даде изказване, тъй като в този момент е най-взривоопасно да стартират да се разискват имена и в случай че е на негово място, ще си гледа бизнеса, само че ще сложи собствен човек в министерството. Според политолога Караджов не може да бъде фигурант, само че някой различен ще бъде зам.-министър.
Беновска пожела да бъде излъчен коментарът на седмицата.
Беновска: Президент Радев, боязън ли ви е от Конституцията? Скоро „ звукът на тишината “, на мълчанието, ще избухне!
Президент Радев, на 21.11.21-ва, на балотаж с ректора на ректорите проф. Анастас Герджиков, се добрахте до 2-ри мандат президент на България. Успяхте – „ по джантите “ на началник Андре Токев, с коремни възземания, с лицеви опори, с вдигнат пестник - „ президентската корона “ да остане още 5 години на главата ви.
Не ви връчих, в символ на почитание и доверие, здрава българска ябълка, както постъпих преди 5 години, тъй като Конституционният Съд на Република България алегорично постанови, че вашата здрава алена българска ябълка – вашият „ портрет на Дориан Грей - Румен Радев “ – е изгнила. Защотo дрогиран от властта си, нарушихте Конституцията на Република България.
Опитах да ви дам Конституцията. Да я изучите. За да спазвате висшия закон на родината ни. Но, вие, президент Радев, под паника отказахте да я вземете. Страх ли ви е от Конституцията? За Президентството ви, Конституцията да не е отровната книга от „ В името на розата “ на Умберто Еко?
Вие, президент Радев, избягахте от Конституцията.
Но. Пък, тропнахте едно право хорце с новите претенденти за власт.
„ Хороводка “-та беше вашата обичана брачна половинка Деси. И, тъй като, тя „ се бара “ меломанка, ще ви припомня, Румен и Десислава Радеви, и сие какво ви чака 2-рия мандат.
В една софт-рок класика от 1964 година - „ Звукът на тишината “, на Саймън и Гарфанкъл - се споделя за „ хора, които приказват без да продумат, слушат без да се чуват, пишат песни, без с глас да ги пеят “, за „ пророческите думи, прошепнати в звука на тишината… “ Но. Румен и Десислава Радеви, и сие. Звукът на Тишината, мълчанието, постоянно избухва. Като пружина, която дълго си притискал със сила…:
„ Здравей, мрак, остарели мой приятелю. Дойдох още веднъж да приказвам с теб. Заради привидение, промъкнало се безшумно, посяло семената си, до момента в който спях. И видението, което беше посадено в съзнанието ми, към момента стои там - в звука на тишината…
В сън разтревожен вървях самичък. По тесни калдъръмени улици. Под ореола на улична лампа. С вдигната яката против студа и влагата. Когато очите ми бяха пронизани от светлината на неонов лъч, който разцепи нощта и докосна звука на тишината…
И в голата светлина, аз видях десетки хиляди хора, може би, повече… Хора, които говореха без да кажат нищо. Хора, които слушаха без да чуват. Хора, пишещи песни, които с глас в никакъв случай не пеят. И никой не се осмели да наруши звука на тишината…
„ Глупаци, – споделих аз – вие не знаете! Тишината се разраства също като рака! Чуйте думите ми, на които мога да ви науча! Хванете ръцете ми, които ви простирам! “
Но, думите ми падаха като тихи дъждовни капки. И отекнаха в кладенците на мълчанието… И хората се кланяха и молеха на неоновия господ, който бяха създали…
И знакът проблесна с предизвестие. И думите се сляха в изречение. И на знака пишеше: „ Думите на пророците са написани по стените в метрото и по стените на домовете…
И се прошепват в тишината… “ “
Президент Радев. Много скоро „ тишината на мълчанието “ ни ще избухне…
Президент Радев, боязън ли ви е от Конституцията? За Президентството ви, Конституцията да не е отровната книга от „ В името на розата “ на Умберто Еко?
Аз съм Беновска. И запитвам.

Защо Радев не одобри от Беновска Конституцията?
Беновска подари на доцент Стойчев Конституцията на Р. България, дружно с български байрак. Стойчев показа, че в неговата катедра подаряват на първокурсниците Конституцията. “Защо президентът Радев не посмя да я вземе? Дали не смята, че страниците са като “В името на розата ” на Умберто Еко - намазани с отрова? ” попита Беновска. Доц. Стойчев изясни, че протоколът изисква той да не приема предмети. По отношение на ябълката, която той одобри от Беновска след първия му избор за президент, Стойчев сподели, че Радев е бил некомпетентен, а и към момента не е бил встъпил в служба, до момента в който в този момент е настоящ президент. “Надали бяга от Конституцията. Той има много добър екип от експерти по Конституционно право, има добър екип от съветници, които му споделят какво може или не да прави и когато е на ръба, откакто е законно и народът прости подобен вид държание, да го прави ” съобщи доцент Стойчев. Беновска показа, че е помолила Александър Маринов, който е отпред на стратегическия щаб на Радев, неин другар от детството, да връчи Конституцията на Радев от нейно име. Доц. Стойчев сподели, че Маринов е многоподготвен, може да стартира хрумвания, само че въпросът е по какъв начин работи съвета, който оглавява, тъй като президентската институция е еднолична и дава отговор единствено пред личната си съвест и не дължи пояснение на никого, за разлика от всички други длъжности в страната, които все на някого дължат пояснение. “Радев прецизно съблюдава този принцип. Досега не съм чуло нито едно пояснение за някакво негово деяние ” съобщи доцент Стойчев.

Хорцето след успеха на Радев
“Как ще обясните хорцето, което тропнаха след успеха на Радев? ” попита Беновска. Доц. Стойчев сподели, че това зависи от манталитета и настройките, а и явно хората в щаба са били напрегнати и са желали да канализират напрежението в нещо положително. Беновска разяснява, че е щяло да бъде по-атрактивно, в случай че създадат тур за аплодисменти към НДК с електрически тротинетки. “Те не са по модерните решения. Аз не съм видял нито едно такова екстравагантно решение, което да импонира на метода на живот на младите. Президентът се държи доста институционално, обрано и това хоро е непринудено зародило, просто някой е решил да пусне музиката по-силно ” сподели Стойчев. Той разяснява, че хората на стълбите зад Радев са излъчвали доста наслада. Беновска описа, че преднамерено са пляскали за да заглушат нейния глас и желанието ѝ да връчи Конституцията на Радев.

Може ли Политическа партия да се дистанцира от Радев?
“Мислите ли, че Политическа партия може да се дистанцира от Радев и може ли да му се случи това, което той направи на Българска социалистическа партия - употребява ги и по кое време бумерангът ще се върне към Радев? ” Беновска прочете коментар от фен и зададе от своя страната въпросът “Има ли опция мълчанието на агнетата да се наруши и народът да излезе и да каже друга дума? ”. Доц. Стойчев отговори, че не чака да има изненади от Политическа партия и нещата са в интерес на Радев и даже и да няма подписани заявления и запис на заповед, тези хора няма да се цепят от него, тъй като 4 субекти влизат в това болшинство и то е обединено от Радев. “Те са или към този момент компрометирани политически водачи, които са с привършен политически капацитет, от другата страна имаме едни хора, които няма да станат политически водачи, просто тъй като са се захванали с изпълнителната власт. Много е мъчно един министър да бъде политически водач ” сподели Стойчев и даде за образец Бойко Борисов, който мъчно е балансирал премиерските отговорности със своята кариера на политически водач. Стойчев акцентира, че има огромна разлика сред това да си министър и президент - министрите не могат да се занимават с политика, тъй като няма да им остане време за ресора.

Нужно ли да изостряне на “зрението ” на българите, когато гласоподават?
Беновска даде на доцент Стойчев очила за изостряне на зрението. “Дали не се нуждаят и българите от такива очила, с цел да знаят за кого да гласоподават? ” попита Беновска. Доц. Стойчев сподели, че едно е човек да тренира за фокус, друго е, в случай че страда от по-тежка форма на късогледство, далекогледство или астигматизъм, за която би трябвало да се подложи на по-сериозна намеса.
Така приключи диалогът сред доцент Стойчо Стойчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита ” по “Радио К2 ” и онлайн във “Фейсбук “ и “Ютюб “ на 27-ми ноември 2021 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР