София отбелязва 145 години от освобождението си от османско владичество.

...
София отбелязва 145 години от освобождението си от османско владичество.
Коментари Харесай

София отбелязва 145 години от освобождението си

София отбелязва 145 години от освобождението си от османско господство.

В митрополитския храм " Света Неделя " беше отслужен признателен молебен, а гвардейски елементи застанаха в почетен часовой пред паметника на българските опълченци.

Всички, които пристигнаха бяха водени от възприятие на благодарност и признателност към освободителите.

Дончо Бабралов - зам.-кмет на София: " На днешния ден преди 145 години София бива свободна. Това е огромна стъпка към многовековните старания на генерации българи за самостоятелна българска страна ".

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: " Днес нямаше да имаме тази чудесна столица, в случай че нямаше българското опълчение, в случай че нямаше освободителната война. Ако нямаше порива на тези смели българи, които бяха свободни преди свободата в душите и сърцата си ".

Алескандър Гюров: " Това е един прелестен за нас ден. Спомен за героизма както на съветските, финландски, румънски войни, по този начин и на славните опълченци ".





Снимки: Десислава Кулелиева

Молебенът беше отслужен пред иконата с облика на Света Богородица. Именно пред нея се прави и първият молебен за Освобождението на София.

В края на службата Белоградчишкият свещеник Поликарп пожела: " Свободата, изгряла в този град преди 145 години, да изгрее и в сърцата, и в душите ни ".

Софийската градска художествена изложба и Регионалният исторически музей ще работят с " вход свободен " за посетителите.

Вижте повече в директното включване на Цанка Николова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР