София остава най-голямата областна икономика в страната с около 40%

...
София остава най-голямата областна икономика в страната с около 40%
Коментари Харесай

София остава най-голямата регионална икономика, формира 40% от БВП на България

София остава най-голямата регионална стопанска система в страната с към 40% от брутния вътрешен артикул (БВП) на България. Това показва новият Доклад “Икономически и капиталов профил на София 2019 ” на Общинската организация за вложения.

Икономиката на София се характеризира и със доста по-висока от междинната за страната капиталова интензивност. По последни данни, към 40% от разноските за дълготрайни материални активи и половината от директните задгранични вложения са направени точно в столицата. Към края на 2018 година столицата е привлякла 13 млрд.евро непознати вложения или към 9 800 евро на човек от популацията, което е близо три пъти повече от междинната стойност за страната.

Основната част от вложенията в столицата се насочват към услугите, които са и браншовете с максимален принос в добавената стойност на локалната стопанска система – 37% от всички директни непознати вложения до 2018 година са се влели в него. Това се дължи както на високите приходи и ползване в столицата, по този начин и на обстоятелството, че градът е развъртян транспортен и логистичен център. Другите най-атрактивни браншове за непознати вложения в столицата са индустрията и комуналните услуги, недвижимите парцели, ИТ и аутсорсинг промишленостите. 
added-values-sofia-2019-600x391.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР