София. Опелото на проф. Венец Димитров ще се състои пред

...
София. Опелото на проф. Венец Димитров ще се състои пред
Коментари Харесай

Опелото на проф. Венец Димитров ще се състои пред църквата на Централни гробища на 21 януари

София. Опелото на проф. Венец Димитров ще се състои пред църквата на Централни гробища, на 21 януари т.г. (петък), от 11.30 часа. Това оповестиха от НАТФИЗ . Службата ще се извърши извън.

Проф. Венец Димитров
24.06.1937 – 17.01.2022
Филмов и ефирен оператор, почитан професор, обичан сътрудник, въодушевяващ учител и непрежалим другар

Венец Димитров е професор-доайен и дълготраен учител по „ Филмово и телевизионно операторство “ в НАТФИЗ. Декан е на Факултет „ Екранни изкуства “ (1990-1993), зам-ректор на Академията (1994-2000), член на Академичния съвет, член на Специализирания теоретичен съвет по киноизкуство, член на комисии, началник на докторанти и дипломанти, създател на проекти и стратегии по специалността. Автор е на десетки публикации и разбори по въпросите на филмовото обучение и творчество в българския и задграничен щемпел и профилирани издания, както и на книгата „ Проблеми на операторското творчество. “ Дарител на скъп кино списък за „ Академичната библиотека и списък “ на НАТФИЗ.
Проф. Венец Димитров приключва Академията за изящни изкуства в Прага със компетентност кино и телевизионно операторство (1968). Поканен от режисьора Ярослав Гилар снима своя първи игрален филм „ Последното нещо ” в Чехословакия. Работи във Филмова студия „ Барандов “ – Прага. Продължава кариерата си като основен оператор на „ Телевизия Кошице “, оператор-постановчик в „ Студия за игрални филми “Бояна “, кино и ефирен оператор в Студия за телевизионни филми “Екран “ – София.
Първият филм на Венец Димитров като оператор в България е „ Игрек 17 “ на реж. Вили Цанков, през 1972 година Следват го „ Преброяване на дивите зайци “ на реж. Едуард Захариев, „ Сватбите на Йоан Асен II “ на реж. Вили Цанков, филмът на реж. Христо Христов “Циклопът “, телевизионната сага на реж. Иван Терзиев “Селцето ”, петсерийният филм на реж. Николай Мащенко “Пътят към София “, историческият епос „ Борис I “ на Борислав Шаралиев. Главен оператор е на 23 игрални и над 40 късометражни кино лентата.
Носител е на редица национални и интернационалните награди, сред които Голямата премия „ Златна роза ” (1984); “Най-добра операторска работа “ – на СБФД (1984 и 1994) и на Националния кино фестивал – Варна (1976, 1982, 1984); „ Златно отличие за операторска работа “ на VI Международен фестивал за рекламно кино-Варна (1983) и доста други. “Почетен доайен ” на Международния кино фестивал „ Братя Манаки “- Битоля (1994). Носител на Награда за изцяло творчество от Фестивала на операторското изкуство – “Златно око ” (2002).
Носител на десетки държавни оценки, звания и ордени.
Член е на Съюза на българските кино дейци – СБФД, член-учредител на „ Асоциация АКАДЕМИКА 21 “. Председател на Творческия фонд на СБФД, член на УС на СБФД, член на Художествения съвет при Българска национална телевизия, ръководител на Сдружението за авторски права „ ФИЛМАУТОР “, член на Националният съвет за кино при Национален кино център. Член на редколегията на сп. “Кино “.

Дълбок и ярък реверанс на душата му!
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР