София очаква Седмата среща на върха във формата 16+1“ -

...
София очаква Седмата среща на върха във формата 16+1“ -
Коментари Харесай

Експозицията Еднаквост и различност в симбиоза“ също е във формат 16+1“

София чака Седмата среща на върха във формата „ 16+1 “ - другояче казано 16 страни от Централна и Източна Европа срещат Китай. Kултурният мост, който българи и китайци построяват, наподобява повече от постоянен. В навечерието на политическите диалози две млади девойки - Джина Баларева от Китайския културен център в София и Мария Декова от Русенския университет „ Ангел Кънчев “ демонстрират какъв брой ярка може да бъде китайската диря у нас и българската на хиляди километри от тук. В един и същи ден Джина се приготвя за откриването на изложбата „ Еднаквост и различност в симбиоза “ в българската столица, а Мария лети за китайската. Експозицията у нас също е във формата „ 16+1 “ и показва маслена живопис, акварели, графики, рисунки с молив и туш, фотографии, цифрови изображения, керамика, статуи, съоръжения и мултимедия. Или казано с други думи - над 100 истински творби на 27 създатели от Централна и Източна Европа и Китай. 
" Ще направи усещане да вземем за пример структурите на професор Божидар Бончев, които са много забавни, много артистични с доста цветове. Точно до тях на стената може да видите обичайни картини във формата на свитъци, които са направени са по-малко цветове – сиво, бяло и черно, на които е остево доста огромно бяло пространство "... 
В експозицията западните създатели са заложили по-скоро на актуалното изкуство, само че в частта на китайските създатели има и модерно изкуство и обичайното, обясниява Джина.  Тя е безапелационна, че за изкуството няма граници и създателите се интересуват от едни и същи тематики.Куратор на изложбата е китайката Джин Джънчън, която е провела събитието единствено за 2 месеца.
Според Джина " напредваме много бързо в вярната посока " в начина, по който поддържаме връзка от двата края на света. На 7355 км от София, в Пекин Мария споделя същото мнение:  " Има доста накъде тези връзки да се развиват. Има доста, което ние да научим от Китай и доста, което те да научат от нас и по този метод за в бъдеще да си бъдем потребни. Смятам, че от ден на ден младежи ще се обръщат към китайския език, с цел да го учат ". Мария ще остане в Китай тъкмо толкоз, колкото ще живее изложбата „ Еднаквост и различност в симбиоза “ в София - до 5 август.  Студентката по „ Европеистика и глобалистика “ в Русенския университет се обръща към китайския преди две години. През април пък се класира втора на национално съревнование, което я изпрати на Световния конгрес „ Китайски езиков мост “ в градовете Пекин и Чанша. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР